Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 29 nov 2007 10:51

Uppdaterad 29 nov 2007 11:00

Därför förstår män inte kvinnor

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Kvinnor hummar och håller med. Män tiger eller avbryter.
Kvinnor och män använder språket på olika sätt, visar svensk forskning.
- Självklart kan det leda till gnissel och missförstånd mellan könen, säger Karin Milles, språkforskare vid Stockholms universitet.
Det finns små skillnader i hur kvinnor och män kommunicerar. Språkforskaren Karin Milles har tidigare studerat hur män och kvinnor talar till varandra på jobbet. Hon har studerat ett antal interna arbetsmöten på olika arbetsplatser i Stockholm.
– Eftersom män dominerar så till vida att de tjänar mer och har större inflytande än kvinnor trodde jag också att de skulle dominera samtalen. Men det fanns inga skillnader i hur mycket kvinnor och män pratade.

Kvinnor uppmuntrar

Men det fanns ändå små skillnader i hur kvinnor och män pratar. Kvinnor talar i lägre grad än män till punkt – de blir avbrutna eller slutar själva innan de fått fram sitt budskap. Kvinnor bekräftar och uppmuntrar också talaren mer genom att humma. Kvinnor ställer också fler frågor och ger fler uppmaningar än män.
– Många språkforskare menar att kvinnors språk är mer samarbetsinriktat medan mäns språk är mer konkurrensinriktat.
Men Karin Milles tror ändå att vi är mer ”könsneutrala” på jobbet än annars.

Ointresserade

En äldre amerikansk undersökning, där samtal hemma hos unga gifta par bandades, gav ganska förskräckande resultat, tycker Karin Milles.
– Kvinnorna stöttade männen i samtalet. Männen däremot, var ganska ointresserade för var kvinnorna hade att säga. Männen gav ingen respons eller gav ett gensvar som tydde på ointresse. Det ger en ganska otäck bild av äktenskapet.
Karin Milles vänder sig emot färdiga schabloner.
– Männen i den här undersökningen, exempelvis, beter sig på det här viset bara för att de tillåts göra det. Om de måste kan ju män så klart vara mycket lyhörda och diplomatiska.