Christina Hendricks från den populära tv-serien Mad men.
1 av 7: Christina Hendricks från den populära tv-serien Mad men.
Skådespelerskan Lindsey Lohan.
2 av 7: Skådespelerskan Lindsey Lohan. Foto: J. Graylock/Jpistudios
Pippi Långstrump.
3 av 7: Pippi Långstrump.
Musikern Erik Hassle.
4 av 7: Musikern Erik Hassle. Foto: Mia Lindh
Prins Harry av England.
5 av 7: Prins Harry av England. Foto: Chris Jackson
Skådespelerskan Nicole Kidman
6 av 7: Skådespelerskan Nicole Kidman
Skådespelerskan Julianne Moore.
7 av 7: Skådespelerskan Julianne Moore. Foto: Michael Zito / London Ent

Därför finns det inga rödhåriga människor om hundra år

Det är inte bara kejsarpingviner och isbjörnar som hotas av klimatförändringarna, utan även rödhåriga. Den gen som orsakar rött hår kan vara utdöd om 100 år.

Forskarna tror att genen som ger ljus hy och rött hår uppkommit i norra Europa för att det ofta är molnigt. Men med klimatförändringar och mer sol kommer den att försvinna.

Det är bara två procent av världens befolkning totalt som är rödhåriga. Undantaget är Skottland, där det ofta är sämre väder. Där är så många som 13 procent rödhåriga och 40 procent av de som bor i den skotska huvudstaden Edinburgh, bär på genen som ger rött hår. I norra och västra England tros 29 procent bära på genen.

Räcker med en förälder

Även om det räcker med att en förälder är rödhårig för att barnet också ska få rött hår, så ökar chanserna om båda föräldrarna bär på genen.

Forskarna tror att rött hår och blå ögon inte är anpassat till ett varmt klimat. Det är därför som genen kommer att försvinna.

Dr Alistair Moffat, vd för Galashiels-baserade Scotlands DNA säger i Mirror: "Vi tror att rött hår i Skottland, Irland och i norra England är en anpassning till klimatet.”

Tar emot mer D-vitamin

Genen hos rödhåriga ökar kroppens förmåga att få så mycket D-vitamin som möjligt från solljus.

Men om förutsägelser om klimatförändringarna som ska ge högre temperaturer och mer gassande sol över de brittiska öarna, så kommer det inte finnas äkta rödhåriga om 100 år.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!