Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jobba inte in i det sista och varva ner i tid inför din semester.
Jobba inte in i det sista och varva ner i tid inför din semester.
Jobba inte in i det sista och varva ner i tid inför din semester.
Jobba inte in i det sista och varva ner i tid inför din semester. Foto: GPOINTSTUDIO - FOTOLIA / GPOINTSTUDIO - FOTOLIA 48797434

Därför blir du sjuk när du är ledig

Stressar du in i det sista för att sedan ligga däckad i feber ett par dagar in på semestern? Då är du en av alla som drabbas av fritidssjukan.

Här får du verktygen för att bryta trenden och njuta av din ledighet fullt ut.

Så undviker du fritidssjukan

Frisk och lugn på semestern. Här är stressforskaren Dan Hassons bästa tips.

1 Stress är okej till en viss nivå. Det viktiga är att du ger dig tid för regelbunden återhämtning och inte stressar jämt.

2 Sov! Lägg extra vikt vid att få tillräckligt med sömn någon vecka före semestern.

3 Jobba inte in i det sista. Undvik att slita med rapporten till klockan 23.30 på fredagskvällen för att sedan stiga upp i ottan för att hinna med femplanet till semestermålet.

4 Varva ner redan två, tre dagar före semestern.

5 Tacka nej till extrajobb av typen "kan du göra den här rapporten också?" några veckor före din ledighet.

Minska stressen - njut av ledigheten

* Planera semestern. När känslan av kontroll ökar, minskar stressen. Det blir antagligen ändå inte som man tänkt sig, men då kan man vara förberedd på det och kanske ha alternativa strategier.

* Sänk ambitionsnivån och kraven på dig själv.

* Fundera på eventuella problem som kan uppkomma och hur du och familjen kan lösa dem. Synkronisera tankarna så att alla förväntar sig samma sak av semestern.

* Semestern är till för att njutas, så fråga dig och familjen vad ni kan göra för att alla ska njuta av den maximalt.

* Prata ihop er i familjen och kom gemensamt överens hur ni fördelar arbetsuppgifter och bestäm när de ska vara utförda. På så vis kan alla vara delaktiga och arbets­belastningen faller inte på en persons axlar.

* Kom överens om att tala vänligt med varandra.

Äntligen semester. Som du har längtat. Nu ska du verkligen vila och njuta av långa, lata dagar med familjen. Det är då det händer. Redan efter någon dag börjar du känna dig febrig, förkyld och får ont i musklerna. Influensa? I år igen? Varför ska just du ha sådan otur? Tja, det är knappast otur, utan med stor sannolikhet långvarig stress, som gett dig den klassiska fritidsjukan. Och du är knappast ensam. Fritidssjukan, eller leisure sickness som den heter på engelska, är ett välkänt fenomen som yttrar sig i förkylnings- eller influensasymtom, huvudvärk eller migrän. Den slår inte bara till på semestern, utan många får den även på helgerna.

"Om kroppen inte har tid att vara sjuk kan den skjuta upp sjukdomen"

Ännu vet man inte de exakta orsakerna, men en teori som stress- och arbetsmiljöforskaren Dan Hasson lanserar i sin bok "Stressa rätt!" baserar sig på de senaste årens ökade kunskap om hur immunförsvaret fungerar.

– Immunsystemet är ett intelligent system, säger han. Immunsystemcellerna kommunicerar med varandra och med nervcellerna, det vill säga hjärnan. Det betyder att om kroppen inte har tid att vara sjuk kan den skjuta upp sjukdomen tills den har tid att vara det. Det är en trolig orsak till att många långvarigt stressade och slitna individer ofta får sina symtom när de har ledigt. När man är stressad prioriteras andra funktioner i kroppen som kan vara viktiga för att överleva. Du kan köra över dina ohälsosignaler till en viss punkt, därefter reagerar kroppen starkare.

Därför blir du sjuk när du är ledig

Dan Hasson har länge drivit tesen att all stress inte är farlig, utan att stress är en livsviktig reaktion. Däremot gäller det att lära sig hantera stressen samt att ge sig tid för återhämtning.

Och det är här skon klämmer för den som drabbas av fritidssjukan.

– Stresshormonet kortisol är en viktig del i regleringen av immunsystemet, säger Dan Hasson. Upp till en viss nivå skyddar kortisolet mot infektioner. Men om man haft mycket stresshormoner under lång tid försvåras självläkning av sår, man kan få segdragna förkylningar och liknande.

LÄS OCKSÅ: 5 tecken på stress du aldrig ska ignorera

Dan Hasson menar att fritidssjuka kan vara en förvarning om att man är på väg att bli utsliten och långvarigt sjuk.

– Om du till exempel känner dig sjuk varje helg och frisk lagom till arbetsveckan har det gått för långt.

Hur vanlig är då fritidssjukan?

– Det är en svår fråga, det finns inga siffror, säger Dan Hasson. Men fritidssjukan är nästan ofrånkomlig om du stressar för mycket och för länge utan att återhämta dig tillräckligt.

"Försök att avsluta dina projekt några dagar innan"

För den som vill undvika fritidssjukan i gäller det att agera, till exempel genom att dra ner på tempot och att prioritera sömnen.

– Försök att avsluta dina projekt några dagar innan du går på semester, säger Dan Hasson. Och, om det är möjligt, tacka nej till extra uppdrag några veckor före ledigheten. Det allra bästa är om du kan säga att du inte är nåbar två-tre dagar innan du går på ledighet. Det här gäller ju inte alla yrkesgrupper, men en del kan det.