1 AV 6
2 AV 6
3 AV 6
4 AV 6
5 AV 6
6 AV 6

Därför blir du frisk av din hund – se listan

När du kommer hem till en viftande svans och ett glatt litet hundansikte efter en stressig dag, så är inte den plötsliga känslan av lugn inbillning.

Forskare säger att den där lurviga kompisen är bra både för den mentala och fysiska hälsan.

- Husdjur ger ofta en ovillkorlig acceptans och kärlek och de finns där alltid för oss, säger Gary A. Christenson, medicinsk chef på Boynton Health Service at the University of Minnesota.

Läs vidare och se vilka överraskande sätt som ett husdjur kan boosta din hälsa.

1. De kan sänka ditt kolesterol

- Om du har hund så hjälper de dagliga promenaderna att hålla ditt kolesterol i schack, säger Rebecca A. Johnson , direktör på Research Center for Human-Animal Interaction at the University of Missouri College of Veterinary Medicine.

Samt att en studie gjord av Australian National Heart Foundation visade att människor som äger husdjur, i synnerhet män, har lägre kolesterol och triglyceridnivåer.

2 De hjälper att motverka stress

Det räcker att vara i samma rum som ett hus djur. Det får en lugnande effekt.

- Hormonet oxytocin frigörs när vi tittar på våra sällskapsdjur och det ger känslor av glädje. Det minskar också kortisolnivåerna, det vill säga stresshormonet, säger Rebecca A Johnson.

Johnson som har forskat på krigsveteraner med posttraumatisk stress har bevittnat de kraftfulla effekterna som husdjur har.

- En veteran kunde inte lämna sitt hem utan sin fru, när vi placerade en hund med honom kunde han på mindre än en vecka gå runt sin stad", säger hon.

3. De kan minska ditt blodtryck

Det är en win-win-situation: Att mysa och klappa på din hund eller katt gör att djuret njuter, men det är också klarlagt att det kan sänka blodtrycket. Forskare vid State University of New York at Buffalo upptäckte att personer som redan tar medicin för att sänka blodtrycket minskade känslan av stress med hälften om de också ägde en katt eller en hund.

4. De boostar din fysik

Hunden är det bästa sällskapet för en promenad -  till och med bättre än att gå på promenad med en vän. Rebecca A. Johnson är medförfattare till boken "Walk a Hound, Lose a Pound" och när hon ledde en studie vid University of Missouri upptäckte hon att de som promenerade med sin hun var mer vältränade än de som var ute och gick med en vän.

I en annan studie upptäckte man att de som var ute med sin hund gick 300 minuter i veckan medan de som inte hade hund gick 168 minuter i veckan. Och i en studie som publicerades i Journal of Physical Activity & Health såg man att hundägare inte bara gick mer än de som inte har hund de var också 54 procent mer benägna att möta de rekommenderade nivåerna av fysisk aktivitet.

5. De minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar

Lägre kolesterol, stress, och blodtryck i kombination med ökad kondition leder till minskad risk för hjärt-kärlsjukdom. Det är en teori som stöds av American Heart Association.

2013 granskade American Heart Association flera studier som undersökte effekten av djurägande och hjärt- och kärlsjukdomsrisk, och då kom man fram till att om man ha husdjur, speciellt hund, så är det förenat med ökad överlevnad bland patienter som befinner sig i riskzonen.

År 2013, AHA omdömet många studier som undersöker effekterna av djurägande på kardiovaskulär sjukdomsrisk och kom fram till att ha en lurviga vän, speciellt en hund, är förenat med en minskad risk och ökad överlevnad bland patienter.

6. De kan förebygga allergier hos barn

Om du hade husdjur som barn, kan du tillhöra en lycklig skara. I en Studie som publicerats i Clinical & Experimental Allergy kom man fram till att barn som exponerats för pälsdjur före 6 månaders ålder var risken mindre att utveckla allergiska sjukdomar, hösnuva och eksem när de blev äldre.

- Om bebisar under de första åren av sitt liv exponeras för hundar är risken mindre att de utveckalar astma och allergier, säger Rebecca A Johnson.

- Och de barn som växer upp på bondgårdar har oftast starkare immunsystem än andra barn.

7. De minskar depressioner

Husdjur kan ge socialt stöd till sin ägare. Enligt en studie i Journal of Personality and Social Psychology visar det sig att djurägare mår bättre både fysiskt och psykiskt än de som inte äger husdjur.

Och en stor granskning gjord av British Psychological Society kom fram till att hundar speciellt främjar psykologiskt och terapeutiskt välbefinnande. De sänker stressnivåerna och boostar självkänslan när det kommer till självständighet och kompetens hos husse och matte.

- Den lugnande närvaron och det sociala bandet kan vara väldigt kraftfullt, säger dr Christenson.

Källa: ABCNEWS