Därför blir din kropp ”hög” på löpningen<br />

Känner du dig hög på löpning?

Inte så konstigt - efter 45 minuters hård löpning utsöndrar kroppen

endorfiner som motsvarar 10 milligram morfin.

Det är inte ovanligt att uppleva en närmast euforisk känsla efter en längre löprunda. Även om kroppen kan vara trött känner du dig pigg, stark och lycklig.

Endorfiner frisätts

En anledning till det är att endorfiner - populärt kallade lyckohormoner - frisätts i blodet vid löpning.

Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi, förklarar i Kemisk tidskrift känslan av att vara hög på motion så här:

"Förutom vid smärta verkar endorfiner spela en viktig roll vid skratt, sex och inte minst vid fysisk träning och precis som med morfin kan vi bli beroende av endorfiner. En träningsnarkoman är alltså beroende av endorfinkicken efter ett hårt träningspass. Efter 45 minuters hård löpning utsöndrar kroppen endorfiner som motsvarar 10 milligram morfin - en normal smärtstillande dos."

Högre efter löppass

Tyska forskare kunde för några år sedan, genom PET-skanning av tio löpares hjärnor, visa att andelen endorfiner i den del av hjärnan som hanterar känslor var betydligt högre efter ett två timmar långt löppass än innan.

Det händer i hjärnan

Vid träning frisätts stora mängder endor­finer - lyckohormon - i blodet. Endorfiner är stora molekyler som har samma egenskaper som morfin. Forskare trodde länge att molekylerna var för stora för att tränga igenom blodhjärnbarriären in i hjärnan, men en tysk smärtforskare kunde för några år sedan påvisa att löpare hade massor av endorfiner i hjärnan efter löpning.

Testet kunde också påvisa att det fanns ett samband mellan löparnas humör och mängden frisatt endorfin. Ju mer endorfin, desto större känsla av eufori!

KÄLLA: Illustrerad Vetenskap

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande