Hur mycket sömn vi behöver är ärftligt.
Hur mycket sömn vi behöver är ärftligt. Foto: Lev Dolgachov

Därför behöver vissa sova mer än andra

Det finns inget självklart samband mellan hur lång sömnen är och hur trött eller utvilad man känner sig dagen efter.

Vissa föds med en bättre förmåga att återhämta sig under natten och kan klara sig på fem–sex timmar.

För att undersöka det egna sömnbehovet måste man känna efter hur man sover och mår flera dagar i följd, till exempel under semestern.

– Första dagen får man troligen en överdosering eftersom de flesta har ett sömnunderskott. Mot slutet av veckan visar det sig hur mycket sömn man egentligen behöver, säger Torbjörn Åkerstedt, professor på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet och Karolinska institutet.

Många kompenserar på helgen

Vissa personer sover mer effektivt än andra och bygger snabbare upp hjärnans energiförråd, vilket är ärftligt. Men särskilt yngre vuxna får konstant för lite sömn under veckorna – och kompenserar på helgerna. Därför ska man inte utgå från att det är ledighetssömnen som är den normala.

Ungefär var fjärde svensk upplever problem med sömnen. Men enligt Torbjörn Åkerstedt är det bara omkring 11 procent som har medicinska sömnsvårigheter.

– Är man trött och emotionellt obalanserad under dagen får man troligen för lite sömn. Men det är helt normalt att vakna ett par gånger per natt och ha svårt att somna ibland.

Sju timmar per natt snittet

  • Åldern är det som spelar störst roll för hur mycket vi behöver sova. En 20-åring behöver drygt åtta timmar, en 60-åring klarar sig på bara sex.
  • I genomsnitt sover vi knappt sju timmar per natt under en arbetsvecka. För de flesta är det optimalt för att känna sig utvilad.
  • Får man för lite sömn en natt är det lockande att sova extra länge dagen därpå, men då kan det vara svårt att somna kommande kväll och man hamnar i en negativ "dragspelseffekt". Målet är en jämn dygnsrytm.

Källa: Stressforskningsinstitutet (TT)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!