Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 1 aug 2013 16:24

Därför behöver vissa sova mer än andra

Hur mycket sömn vi behöver är ärftligt.

Hur mycket sömn vi behöver är ärftligt.

Foto: Lev Dolgachov

Det finns inget självklart samband mellan hur lång sömnen är och hur trött eller utvilad man känner sig dagen efter.

Vissa föds med en bättre förmåga att återhämta sig under natten och kan klara sig på fem–sex timmar.

För att undersöka det egna sömnbehovet måste man känna efter hur man sover och mår flera dagar i följd, till exempel under semestern.

– Första dagen får man troligen en överdosering eftersom de flesta har ett sömnunderskott. Mot slutet av veckan visar det sig hur mycket sömn man egentligen behöver, säger Torbjörn Åkerstedt, professor på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet och Karolinska institutet.

Många kompenserar på helgen

Vissa personer sover mer effektivt än andra och bygger snabbare upp hjärnans energiförråd, vilket är ärftligt. Men särskilt yngre vuxna får konstant för lite sömn under veckorna – och kompenserar på helgerna. Därför ska man inte utgå från att det är ledighetssömnen som är den normala.

Ungefär var fjärde svensk upplever problem med sömnen. Men enligt Torbjörn Åkerstedt är det bara omkring 11 procent som har medicinska sömnsvårigheter.

– Är man trött och emotionellt obalanserad under dagen får man troligen för lite sömn. Men det är helt normalt att vakna ett par gånger per natt och ha svårt att somna ibland.