Hundar är ofta extremt kärleksfulla mot människor.
Skälet bakom deras tillgivenhet kan delvis finnas i generna, visar en ny studie.
1 AV 2
Hundar är ofta extremt kärleksfulla mot människor.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Skälet bakom deras tillgivenhet kan delvis finnas i generna, visar en ny studie.
Foto: Shutterstock

Därför älskar hundar oss människor

Få levande varelser är så tillgivna som hundar.

De viftar på svansen så fort vi kommer in i rummet, slickar oss i ansiktet och följer oss vart vi än går.

Nu tror sig forskare ha hittat gener som bidrar till att hundar är hypersociala.

Hundar är människans äldsta och bästa vän. Och det är inte svårt att förstå varför. Många hundar är extremt sociala och älskar sina hussar och mattar ovillkorligt.

Men varför? En forskningsgrupp från Princeton University tror att förklaringen delvis kan ligga i generna.

Gruppen testade sin teori genom att djupstudera 18 hundar och 10 vargar som vuxit upp bland människor. Föga förvånade var hundarna mer sociala mot människor, vilket kunde kopplas samman med en genetisk variation i en specifik kromosom.

Här tror sig forskarna ha hittat en koppling även till människor. Samma region påverkas nämligen hos personer som drabbas av Williams syndrom - en sällsynt kromosomavvikelse som innebär att en del av kromosom 7 saknas.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du ha en hund – här är 6 hälsoskäl 

"Anmärkningsvärda likheter"

Förutom funktionsnedsättning och vissa fysiska anomalier kan syndromet kännetecknas av extrem vänlighet, kontaktglädje och empati.

– Det var den anmärkningsvärda likheten mellan beteendet hos Williams syndrom och hundars vänlighet som antydde för oss att det kan finnas likheter i den genetiska arkitekturen, säger Bridgett vonHoldt som lett forskningen.

Enligt Sciencemag.org sitter samma region hos hundar i kromosom 6.

De mest sociala hundarna i studien hade också mest variationer i nämnda genregion. Djuren med minst variationer, vilket var vanligast hos vargarna, var mindre sociala.

LÄS OCKSÅ: Fler bevis på att hundar är bra för dig 

Kan säga mycket om vårt eget sociala beteende

Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet, har tagit del av den nya forskningen och ser den som mycket intressant.

– Genom att studera skillnader kan man fiska ut gener, som har att göra med den här förmågan att vara social, trevlig och samarbetande. Och eftersom ungefär 80 procent av hundens gener finns hos oss också är det ganska stor chans att vi kan få reda på rätt mycket om vårt eget sociala beteende på kuppen, säger han till Sveriges Radio.

Eftersom antalet studieobjekt är litet krävs mer forskning för att verkligen bekräfta tesen.