Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Många barn har svårt för ny mat – då känns korv som ett tryggt alternativ.
Många barn har svårt för ny mat – då känns korv som ett tryggt alternativ.
Många barn har svårt för ny mat – då känns korv som ett tryggt alternativ.
Barnens favorit.
Barnens favorit.
Barnens favorit.
1 AV 2
Många barn har svårt för ny mat – då känns korv som ett tryggt alternativ.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Barnens favorit.
Foto: Finn Fons

Därför älskar ditt barn korv så mycket

Den är fet, den är salt, den ser likadan ut från gång till gång. Att barn älskar korv är egentligen inte så konstigt.

Lättar i skolåldern

1. Många barn har i perioder svårt för ny mat och förskoleåldern är generellt den tid då det som värst. Tveksamheten brukar börja vid 18 månaders ålder för att kulminera mellan två och fem år. Först i skolåldern brukar det lätta. Anledningen till restriktiviteten är evolutionsbiologisk, barn måste helt enkelt se vuxna överleva mat som ser konstig ut ett antal gånger innan de själva kan känna sig trygga med att provsmaka.

Fett och salt går hem

2. Barn behöver tid på sig för att lära känna och tycka om nya smaker, jämfört med vuxna som hunnit exponeras för smak och mat mycket längre. Initialt har barn ofta en böjelse för fet och lite salt mat, vilket gör korven till ett perfekt livsmedel. Dessutom ser den alltid i princip likadan ut, vilket inger trygghet.

Läs mer: Så hanterar du korvångesten

Vego-korv ok

3. Vegetarisk korv, baserad på exempelvis soja eller quorn, kan vara bra alternativ till vanlig korv. Men fortfarande är det viktigt att varva med annan mat.

Mer precisa råd väntas

4. Livsmedelsverkets råd, för både barn och vuxna, är att hålla sig under 500 gram rött kött i veckan. Av detta bör endast en mindre del vara chark. Någon exakt mängd har ännu inte kunnat fastställas. Livsmedelsverket väntar fortfarande på den fullständiga rapporten från WHO som man hoppas innehåller nya underlag som kan ligga till grund för mer precisa råd.

Taco-modellen

5. För att få barn att våga smaka ny mat kan man använda sig av "taco-modellen". Det innebär att man serverar maten, precis som när man äter tacos, upplagd i små skålar och låter alla själva komponera på sin tallrik. Det blir en bra chans för barnen att exponeras för nya smaker och successivt utöka sin matrepertoar.

Mätta på mat

6. Som förälder ska du inte vara rädd för att servera nya rätter även om barnet till en början vägrar. Varje måltid behöver inte vara komplett enligt tallriksmodellen. "Så länge barn äter sig mätta på mat – och inte kakor, godis och glass – så brukar det bli ganska bra i slutändan", säger barndietist Sara Ask.

 

Källa: Sara Ask, barndietist, och Livsmedelsverket