Jenny Ajland lärde som höggravid dagligen ut afrikansk dans, en dans känd för sina skutt och häftiga höftrörelser, på sin dansskola urkraft i Stockholm.
Jenny Ajland lärde som höggravid dagligen ut afrikansk dans, en dans känd för sina skutt och häftiga höftrörelser, på sin dansskola urkraft i Stockholm.

"Dans bra för gravida"

När nyblivna mamman Jenny Ajland var i sjunde månaden var hon fullt aktiv både som danslärare och showartist. 

- Jag mådde faktiskt fysiskt och själsligt allra bäst under graviditeten just när jag dansat, säger Jenny Ajland.

Samtidigt som Jenny höll i daglig undervisning på sin dansskola Urkraft i Stockholm deltog hon i shower och lärde Malou von Siwerts att dansa afrikansk dans i programmet "efter tio" i TV4. Samtidigt som hon var höggravid.  - Folk skrev och undrade hur det gick med bäbisen, säger Jenny Ajland. Men många hörde av sig och berättade att de fick en kick av att se mig dansa. Det var jättebra respons faktiskt! Men jag är en van dansare och skulle inte råda gravida att hoppa så mycket som jag gjorde då.

Foto: TV4Kan det vara farligt att dansa när man är gravid? - Tvärtom så har läkarna sagt att det är bra att röra på sig under graviditeten, säger Jenny Ajland. En sak man ska tänka på - de tre första månaderna då fostret inte fäst är risken större för missfall. Då ska man verkligen ta det lugnt med hopp och häftiga höftrörelser. Mjuka höftrörelser däremot är bara bra. Ser man att läraren hoppar kan man göra samma sak "på golvet". Fråga bara din danslärare, förklarar Jenny.

Hur är det att dansa som gravid? - Jag har mått fysiskt och själsligt allra bäst under graviditeten just när jag dansat. I början blev jag kanske lite illamående och det var lite jobbigt som instruktör och som artist. Sen ska man komma ihåg att det är olika för alla, förklarar hon. Jenny poängterar dock på nytt att kvinnor som vill hålla igång med dans under graviditeten bör hålla igen lite med hopp och skutt.  - Man får tänka på att jag är van dansare. Det går säkert att utföra mer som nybörjardansare om man inte är gravid - men på en nybörjarnivå så är det mycket möjligt att börja med dans även om man är gravid. Men sen är det olika för olika personer.

Höll klasser i gravidafro

 Tidigare höll Jenny Ajland själv kurser i afrikansk dans för gravida, men numera så får de som är gravida dansa tillsammans med de andra eleverna i de vanliga klasserna.

Men varför ska man börja med just afrikansk dans om man är gravid? - Just för nybörjare är afrikansk dans väldigt prestigelöst. Det är accepterande för alla kroppar och alla konstellationer av människor. Det är ditt uttryck som är det viktiga.

Bra för barn med musik och dans

 Jenny tror också att det är bra för bäbisen att höra rytmer och musik. Och att den mår bra om hon mår bra.  - Den känner trygghet i mitt välbefinnande. De som växer upp med musik och dans blir trygga i just musiken. Det blir naturligt att ha ljud omkring sig, att röra sig till den. Att dansa och att umgås socialt med musik.

FAKTA

Tre tips till de som vill börja dansa
1) Prova dig fram för att se vilken stil som passar just dig
2) Anmäl dig till en kurs.
Se till att gå regelbundet! Då blir det roligare och bättre.
3) VÅGA - släpp prestigen och ha kul!

Goda hälsoeffekter med dans
- Du får bättre immunförsvar, blir friskare och får färre sjukdomar av motionen som dansen innebär.
- Du blir starkare, smidigare och får bättre kondition.
- Just den afrikanska dansen är bra för hela kroppen och du får med alla goda effekter från t.
ex.
yogan.
Samtidigt blir du starkare och får bättre kondition.
Afrikansk dans är bra just för att det är så mångsidigt.

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Topphälsa här!