Damon åt hälsomat i 60 dagar: Fick fettlever

Damon Gameau åt ”hälsomat” i 60 dagar.

Resultat: viktökning, fettlever och instabilt psyke.

Nu avslöjas allt om sockret som industrin sprutar in.

https://www.youtube.com/watch?v=6uaWekLrilY

De flesta minns nog Morgan Spurlocks omtalade film ”Supersize me” där han bara åt mat från McDonalds under en månads tid. Resultatet visade på chockerande dåliga hälsovärden. Australiensaren Damon Gameau, 37, filmskapare och tv-skådespelare, blev inspirerad och ville se vad som händer om han sätter sig själv under en strikt ”hälsosam”, fettsnål diet, som han visste har högt sockerinnehåll, under 60 dagar.

LÄS ÄVEN: Vill du gå ner i vikt sockerrensa ditt hem

Började utveckla fettlever

Efter bara tre veckor blev den tidigare så hälsosamma och välmående Damon både lynnig och trög. Läkaren som följde honom under experimentet säger att Damon dessutom började utveckla sjukdomen fettlever, ett medicinskt tillstånd som innebär att fetter ansamlas i den drabbades leverceller. Enligt läkaren är det allvarligaste med fettlever att man får leversvikt - ett tillstånd där levertransplantation ibland är enda utvägen.

- Jag har inte stoppat i mig varken läsk, choklad, glass eller godis, säger Damon till Yahoo. Det enda socker jag åt var det som fanns i den så kallade ”hälsomaten”, som mager yoghurt, müslibars, spannmål, fruktjuicer och sportdrycker ... sånt som många föräldrar ger sina barn i tron att de får något bra.

LÄS MER: Fusksocker kan öka risk för fetma och diabetes

 Fick i sig mycket socker

Det visade sig att Damon fick i sig 40 teskedar socker per dag, en aning mer än genomsnitts-tonåringen världen över. Enligt American Heart Association (AHA) får genomsnittamerikanen i sig 20 teskedar socker dagligen. AHA:s rekommendation är sex eller nio teskedar per dag för kvinnor respektive män.

Läkaren kallar Damons mentala hälsa för ”instabil” under den här tiden, och berättar att han gick upp i vikt avsevärt runt både mage och midja. Och att Damon inte ens blev mätt utan tvärtom mer hungrig. Hur mycket han än åt.

Målet med experimentet är inte att mota bort sockret helt utan snarare skapa en medvetenhet om allt socker som stoppas i så kallad ”hälsomat”.

Dokumenterades i en film

- Det finns socker i 80 procent av den bearbetade maten som vi äter, säger Damon. Kan vi ta bort det så är det första steget på väg mot en viktig förändring, säger han till Fox News.

Allting dokumenterades och ska nu bli en film, ”That sugar film”, som kommer på biograferna nästa år.

Enligt Centers for Disease Control and Prevention (CDC) har 29,1 miljoner amerikaner, 9,3 procent av befolkningen, diabetes. Och forskning har visat att söta drycker är kopplade till typ 2-diabetes. En för stor konsumtion av socker är också förenat med risk för hjärt- och kärlsjukdomar, den största dödsorsaken för både män och kvinnor i USA, enligt CDC.

Källa: News.com.au, Fox News, Yahoo

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!