Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 22 jul 2013 11:40

Dåligt minne kan vara tecke på tidig demens

Ett sviktande minne kan vara ett tidigt tecken på demens.

Ett sviktande minne kan vara ett tidigt tecken på demens.

Foto: Pelaez Julio

Drabbas du ofta av minnesförlust är det viktigt att du tidigt söker läkarhjälp.

Vanlig glömska kan nämligen röra sig om alzheimer, varnar nu forskare i flera studier.

– Doktorn märkte direkt att någonting var fel, säger Lillemor Storåkers-Lundahl, 72, vars man lider av demens.

Börjar minnet svikta lite väl många gånger kan det vara tidiga tecken på demens.

Det menar flera olika forskare vid universitet i USA, Frankrike och Tyskland som i onsdags presenterade sina resultat vid en stor alzheimerkonferens i Boston, USA.

En av forskningsstudierna visar att 56 procent av de som haft tidiga tecken på minnesförlust senare utvecklat alzheimer, den vanligaste typen av demens, skriver New York Times.

Små tecken

Tidningen berättar om hur en av forskarna, Rebecca Amariglio, vid Brigham and Womens Hospital i Boston, nämner en patient som tidigt kände av minnesproblem men blev avfärdad. Läkarna utförde olika prover och ansåg till slut att det rörde sig om minnesförändringar kopplat till normalt åldrande.

Sju år senare utveckalde mannen demens och doktor Amariglio tror nu att mannen kände av så små förändringar att han var den ende som kunde identifera dem.

Om tecknen på minnesförlust upptäcks kan man i ett tidigt skede få bromsmediciner som förhindrar nedbrytningen av en särskild signalsubstans som behövs för att minnet ska fungera. Men bromsmediciner kan inte bota alzheimer.

Försämrat minne är normalt

Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik vid Umeå universitet, poängterar att glömska också kan handla om vanligt åldrande.

- De flesta som kommer upp i 50-60 årsåldern börjar uppleva att deras minne blir sämre, det är normalt åldrande och inte tecken på demenssjukdom, säger han.

Upplever man att man har symptom på dåligt minne ska man snabbt få en utredning som genomförs av läkare och bland annat med magnetkamera.

- I dag finns det speciella hjärnundersökningar som kan påvisa alzheimerförändringar väldigt tidigt, säger Yngve Gustafson.

Bra att söka hjälp tidigt

Kenneth Lundahl, 70, från Båstad, hade ett hektiskt jobb som kriminalinspektör när han för tio år sedan drabbades av alzheimer.

- Doktorn märkte direkt att någonting var fel och frågade vad hans mamma och pappa hette, säger hans hustru Lillemor Storåkers-Lundahl, 72, som tycker att det är bra om allt fler söker hjälp i ett tidigt skede.