Dåliga livsvanor kan leda till alzheimer<br />

Foto: Thinkstock

Foto: Guido Vrola

Foto: Thinkstock

Det som sliter på hjärtat, som rökning, fet mat och stillasittande, kan även skada din hjärna.

Forskare i England har hittat samband mellan hjärtsjukdomar och alzheimer.

- Ta hand om dig. Bevisen blir allt fler att vanliga sjukdomar som drabbar kroppen även sliter på hjärnan, säger den svenska forskaren Miia Kivipelto.

Andra har också läst

Vi vet att våra laster kan slita på hjärtat. Men detsamma gäller hjärnan.

Forskare på King's College i London har publicerat en studie i tidningen Age and aging som visar på samband mellan hjärtproblem och hjärnsjukdomen alzheimer.

En försöksgrupp bestående av personer i åldern 50 år och uppåt fick genomgå olika minnestest.

Hälsan kopplas till hjärnan

Undersökningen visar att personer som röker, har högt blodtryck eller på något annat sätt riskerar att drabbas av hjärtproblem presterar sämre än de som lever ett hälsosammare liv.

Det stämmer väl överens med svenska rön:

- På senare år har bevisen för att hjärtproblem direkt kan öka risken för alzheimer blivit allt fler, säger Miia Kivipelto, professor i klinisk geriatrisk epidemiologi vid Karolinska institutet.

En ohälsosam livsstil riskerar att skada blodkärl i både hjärta och hjärna. Det ger i sin tur en sämre blodcirkulation vilket förstör hjärnans nervceller. På sikt kan det leda till demens och alzheimer.

Ändra livsstil

Genom att ändra livsstil kan man minska risken att utveckla demens och alzheimer. De som lider av hjärtproblem, eller har riskfaktorer som högt blodtryck, bör kontinuerligt besöka läkare och kontrollera medicineringen för att hindra slitningar på hjärtat.

Marie Wikstrand, 48Foto: Samuel Unéus

Marie Wikstrand, 48, i Sandviken har genetiska anlag för hjärtproblem. Hon hade även rökt "som en borstbindare" i 33 år. När tröttheten kom efter 15 timmar bakom ratten tog hon sig en kexchoklad.

 

I februari 2011 drabbades busschauffören Marie Wikstrand av vad hon trodde var magsjuka. Men kräkningarna visade sig vara en hjärtinfarkt.

Direkt efter infarkten lade Marie cigaretterna på hyllan. I dag promenerar hon eller cyklar regelbundet och undviker snabbmaten, socker och fett.
Sedan infarkten har Marie Wikstrand även fått två proppar i hjärnan.
- Jag har insett hur stor påverkan en ohälsosam livsstil kan ha på hela kroppen.

 

Av Linnea Johansson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer