Drabbad. Anna Rosendahl, 45, lider av nedsatt hörsel. "Man måste acceptera att man har ett handikapp", säger hon.
Drabbad. Anna Rosendahl, 45, lider av nedsatt hörsel. "Man måste acceptera att man har ett handikapp", säger hon. Foto: Alexander Donka

Dålig hörsel kan vara ett tecken på demens<br />

Var sjätte svensk mellan 16 och 84 år flaggar för att de har drabbats av nedsatt hörsel.

I ny internationell forskning larmar experter för att personer med hörselskador nu löper större risk att drabbas av demens.

- Man bör sätta in fler hörselkontroller och ta detta på allvar, säger Jerker Rönnberg, professor i psykologi vid Linköpings universitet.

Om du märker att du börjar höra allt sämre, finns det nu ännu ett skäl till att söka hjälp.

En ny studie genomförd av Frank Lin, professor på Johns Hopkins-universitetet i Baltimore, visar ett starkt samband mellan nedsatt hörsel och att drabbas av demens.

Resultaten visade att personer med medelsvår hörselnedsättning löper en tre gånger så stor risk att drabbas av sjukdomen än de som är normalhörande.

Minnet påverkas

Jerker Rönnberg, professor i psykologi vid Linköpings universitet och chef för Linnécentrum HEAD, leder den svenska hörselforskningen och han beskriver mekanismerna bakom den senaste kopplingen.

- När signalerna inte alltid går fram till långtidsminnet på grund av att man till exempel har nedsatt hörsel, då plockar man inte fram information därifrån i samma utsträckning, vilket i sin tur leder till att långtidsminnet gymnastiseras mindre, säger han och tillägger:

- Man kan därför få sämre minne, och då långtidsminnet är en viktig komponent i demenssjukdomen kan minnesförsämringen indirekt leda till demens.

Även om den exakta orsaken till sambandet mellan demens och hörselnedsättning ännu är oklar, uppmanar han människor att agera fortare om de misstänker försämrad hörsel.

- Många gånger går det tio år från den första upptäckten till att man faktiskt agerar. Man måste se till att undersöka hörseln tidigt, man ska ta det här på allvar, säger han och tillägger:

- Men bara för att det finns ett samband, betyder det inte automatiskt att man kommer drabbas av demens.

Vågade inte berätta

Anna Rosendahl, 45, från Nynäshamn fick sina första hörapparater när hon var 23 år.

Sedan dess har hennes hörselskada blivit successivt sämre.

Hon vågade inte berätta om sin hörselskada för sin omgivning, men till slut blev läget ohållbart på arbetet. Hon blev sjukskriven från sitt arbete som receptionist på ett IT-företag. Då sökte hon hörselvård och fick nya hörselapparater. Samtidigt fick hon fick möjligheten att träffa andra i samma situation.

I dag driver hon ett eget företag hemifrån.

Anna Rosendahl säger att hon inte vill oroa sig för demens. Men hon ger följande råd till andra som misstänker nedsatt hörsel:

- Det blir inte bättre av att sopa det under mattan, snarare sämre. Man måste acceptera att man har ett handikapp, även om det är svårt.

STUDIEN SOM VISAR SAMBANDET

* Frank Lin, professor på Johns Hopkins University i Baltimore, undersökte 639 personer med olika grader av nedsatt hörsel i mellan 12 och 18 års tid.

* I början av perioden var alla mentalt friska och under testperioden testades personernas mentala förmågor regelbundet.

*Resultaten visade att ju svårare hörselskada de drabbade hade före undersökningen, ju större var risken att de skulle drabbas av demens.

* Jämfört med normalhörande löpte de med medelsvår nedsatt hörsel tre gånger större risk att drabbas av demens.

SÅ MÄRKER DU OM DU HAR DÅLIG HÖRSEL

* Ett av de första tecknen är att man har problem med vardagskommunikationen.
* Så länge du samtalar med en annan i ett tyst rum kan det gå bra, men så fort det blir fler som samtalar kan man få problem.
* Det kan också tillkomma svårigheter att lokalisera vem som pratar i en grupp, man får alltså svårt att hänga med i vem som sa vad.
*Det kan vara svårt att förstå när andra drar ett skämt eller är ironiska, där betoningar i meningen är viktiga för att hänga med.
* Oftast är det närstående som märker det först. Det kan vara att personen måste be dem att upprepa sig flera gånger när de samtalar eller att personen börjar prata om något annat mitt i en konversation och de måste hejda den.
* Som närstående kan man också reagera om personen måste höja volymen på tv:n eller radion väsentligt. Tänk på att till exempel 80-85 decibel är en skadlig nivå i hörlurar. Hörseln kan försämras ytterligare av högre ljudnivåer.

SÅ GÖR DU OM DU HAR NEDSATT HÖRSEL:

* Så fort man upptäcker återkommande problem, så bör man åka till hörselklinik.
* Vill du göra en preliminär hörseltest inför besöket, finns det enklare att hitta på internet, där man då får ett första utlåtande.
* Oftast väntar man för länge med besöket, då många till exempel har en negativ attityd till hörselapparater.
* Det tar lång tid innan man sätter in hörselapparater, hörseln ska vara nedsatt många decibel, något som jag tycker bör revideras. Prata med dem på kliniken och testa din hörsel regelbundet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande