Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 27 aug 2013 10:24

Dålig hörsel kan vara ett tecken på demens

Drabbad. Anna Rosendahl, 45, lider av nedsatt hörsel. "Man måste acceptera att man har ett handikapp", säger hon.

Drabbad. Anna Rosendahl, 45, lider av nedsatt hörsel. "Man måste acceptera att man har ett handikapp", säger hon.

Foto: Alexander Donka

Var sjätte svensk mellan 16 och 84 år flaggar för att de har drabbats av nedsatt hörsel.

I ny internationell forskning larmar experter för att personer med hörselskador nu löper större risk att drabbas av demens.

- Man bör sätta in fler hörselkontroller och ta detta på allvar, säger Jerker Rönnberg, professor i psykologi vid Linköpings universitet.

Om du märker att du börjar höra allt sämre, finns det nu ännu ett skäl till att söka hjälp.

En ny studie genomförd av Frank Lin, professor på Johns Hopkins-universitetet i Baltimore, visar ett starkt samband mellan nedsatt hörsel och att drabbas av demens.

Resultaten visade att personer med medelsvår hörselnedsättning löper en tre gånger så stor risk att drabbas av sjukdomen än de som är normalhörande.

Minnet påverkas

Jerker Rönnberg, professor i psykologi vid Linköpings universitet och chef för Linnécentrum HEAD, leder den svenska hörselforskningen och han beskriver mekanismerna bakom den senaste kopplingen.

- När signalerna inte alltid går fram till långtidsminnet på grund av att man till exempel har nedsatt hörsel, då plockar man inte fram information därifrån i samma utsträckning, vilket i sin tur leder till att långtidsminnet gymnastiseras mindre, säger han och tillägger:

- Man kan därför få sämre minne, och då långtidsminnet är en viktig komponent i demenssjukdomen kan minnesförsämringen indirekt leda till demens.

Även om den exakta orsaken till sambandet mellan demens och hörselnedsättning ännu är oklar, uppmanar han människor att agera fortare om de misstänker försämrad hörsel.

- Många gånger går det tio år från den första upptäckten till att man faktiskt agerar. Man måste se till att undersöka hörseln tidigt, man ska ta det här på allvar, säger han och tillägger:

- Men bara för att det finns ett samband, betyder det inte automatiskt att man kommer drabbas av demens.

Vågade inte berätta

Anna Rosendahl, 45, från Nynäshamn fick sina första hörapparater när hon var 23 år.

Sedan dess har hennes hörselskada blivit successivt sämre.

Hon vågade inte berätta om sin hörselskada för sin omgivning, men till slut blev läget ohållbart på arbetet. Hon blev sjukskriven från sitt arbete som receptionist på ett IT-företag. Då sökte hon hörselvård och fick nya hörselapparater. Samtidigt fick hon fick möjligheten att träffa andra i samma situation.

I dag driver hon ett eget företag hemifrån.

Anna Rosendahl säger att hon inte vill oroa sig för demens. Men hon ger följande råd till andra som misstänker nedsatt hörsel:

- Det blir inte bättre av att sopa det under mattan, snarare sämre. Man måste acceptera att man har ett handikapp, även om det är svårt.