Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
KRITISERAD. TV: Lena Olovsson arrangerar bantningsläger för barn. TH: "Fettdoktorn" Annika Dahlqvist: "Jag anser att LCHF är det enda sättet för överviktiga barn att gå ner i vikt utan att behöva gå hungriga".KRITISERAD. TV: Lena Olovsson arrangerar bantningsläger för barn. TH: "Fettdoktorn" Annika Dahlqvist: "Jag anser att LCHF är det enda sättet för överviktiga barn att gå ner i vikt utan att behöva gå hungriga".KRITISERAD. TV: Lena Olovsson arrangerar bantningsläger för barn. TH: "Fettdoktorn" Annika Dahlqvist: "Jag anser att LCHF är det enda sättet för överviktiga barn att gå ner i vikt utan att behöva gå hungriga".
KRITISERAD. TV: Lena Olovsson arrangerar bantningsläger för barn. TH: "Fettdoktorn" Annika Dahlqvist: "Jag anser att LCHF är det enda sättet för överviktiga barn att gå ner i vikt utan att behöva gå hungriga". Foto: Privat, Mikael Sjöberg

Dahlqvists syster har fettläger - för barn

Fettdoktorn Annika Dahlqvist förespråkar smör och grädde som bantningsmetod. 

Nu tänker hennes syster Lena Olovsson lära ut metoden på ett sommarläger för överviktiga barn och ungdomar. 

Men redan innan det har startat har kritiska röster höjts. 

- Väldigt olämpligt, säger barnläkaren Claude Marcus. 

- Jag hoppas att barnen ska få en omstart, säger Olovsson.

FAKTA

LCHF-kost (low carbohydrate - high fat), är en kost som innehåller en mycket låg andel kolhydrater, en ordinär andel proteiner och en hög andel fett.
Sedan 2005 har den förespråkats i Sverige av vissa läkare och debattörer, och anses bland annat motverka övervikt och ha gynnsamma effekter på kolhydratomsättningen vid typ 2-diabetes.
Det vetenskapliga underlaget för metoden är tills vidare begränsat. LCHF-kostens sammansättning med mycket fett avviker betydligt från de råd för friska personer som ges av livsmedelsverket.
Källa: Nationalencyklopedin

Kursen för överviktiga barn och ungdomar mellan 7 och 15 år arrangeras utanför Örnsköldsvik i början av sommarlovet. Kursledare är Lena Olovsson, syster till Annika "Fettdoktorn" Dahlqvist. Lena Olovsson har ätit LCHF-kost sedan 2005  - en diet som består av mycket fett och lite kolhydrater.

 - Det är en näringsrik kost som alla mår bra av. Det är livsviktigt att vi får i oss alla fetter vi behöver i dag, säger Olovsson, licensierad LCHF-kostrådgivare.

 Hittills har ett par barn anmälts till lägret.

 De deltar tillsammans med sina föräldrar. På kursgården väntar gemensamma måltider med LCHF-kost, men också "lekfull stenåldersträning".

 En-ligt Olovsson finns det minst tio studier som visar att dieter med lite kolhydrater är lyckosamma.

 - Efter det här lägret hoppas vi att de kan fortsätta hålla en bra vikt, kunna ha på sig snygga kläder och ha ett bra liv, säger hon. 

Barnläkare kritisk

 Claude Marcus, barnläkare och professor i pediatrik vid Karolinska institutet (KI), är kritisk. Enligt honom finns det inga studier som tyder på att LHCF-kost skulle vara bra för barn.

 - Ett läger för att lära barn äta en extremkost - det tycker jag är väldigt olämpligt, säger han.

 Han får medhåll av Karin Schenck-Gustafsson, professor och överläkare på hjärt- kliniken på KI:

 - Hon pratar om tio studier, men det finns flera hundra, varför tar hon bara fram tio? Det är en allmän konsensus att hög fettdiet inte är bra på lång sikt.

 Annika Dahlqvist är glad att hennes systers läger blir av, men kommer, som det ser ut nu, inte att medverka på lägret.

 - Jag anser att LCHF är det enda sättet för överviktiga barn att gå ner i vikt utan att behöva gå hungriga. Dieter där de behöver gå hungriga - det är barnmisshandel tycker jag.