Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Det finns studier som tyder på att man faktiskt löper mindre risk att bli sjuk i covid-19 om man har bra D-vitaminnivåer. Och det finns en lång rad studier som talar för att personer som ändå blivit sjuka får ett lindrigare förlopp med mindre risk att dö om man ligger bra i D-vitamin”, säger den svenske forskaren Mats Humble.”Det finns studier som tyder på att man faktiskt löper mindre risk att bli sjuk i covid-19 om man har bra D-vitaminnivåer. Och det finns en lång rad studier som talar för att personer som ändå blivit sjuka får ett lindrigare förlopp med mindre risk att dö om man ligger bra i D-vitamin”, säger den svenske forskaren Mats Humble.”Det finns studier som tyder på att man faktiskt löper mindre risk att bli sjuk i covid-19 om man har bra D-vitaminnivåer. Och det finns en lång rad studier som talar för att personer som ändå blivit sjuka får ett lindrigare förlopp med mindre risk att dö om man ligger bra i D-vitamin”, säger den svenske forskaren Mats Humble.
Mats Humble är psykiater, medicine doktor och forskare vid Örebro Universitet. ”I det här läget tycker jag att man borde påbjuda befolkningen att ta D-vitamintillskott”, säger han.Mats Humble är psykiater, medicine doktor och forskare vid Örebro Universitet. ”I det här läget tycker jag att man borde påbjuda befolkningen att ta D-vitamintillskott”, säger han.Mats Humble är psykiater, medicine doktor och forskare vid Örebro Universitet. ”I det här läget tycker jag att man borde påbjuda befolkningen att ta D-vitamintillskott”, säger han.
1 AV 2
”Det finns studier som tyder på att man faktiskt löper mindre risk att bli sjuk i covid-19 om man har bra D-vitaminnivåer. Och det finns en lång rad studier som talar för att personer som ändå blivit sjuka får ett lindrigare förlopp med mindre risk att dö om man ligger bra i D-vitamin”, säger den svenske forskaren Mats Humble.
2 AV 2
Mats Humble är psykiater, medicine doktor och forskare vid Örebro Universitet. ”I det här läget tycker jag att man borde påbjuda befolkningen att ta D-vitamintillskott”, säger han.
Foto: Privat.

D-vitamin kan ge skydd mot covid-19

Vi vet sedan tidigare att D-vitamin kan skydda mot förkylning och influensa. 

Nu finns även flera studier som pekar på att det också kan ge skydd mot covid-19. 

– Det finns tydliga indicier och därför tycker jag att man ska förorda ett extra intag av D-vitamin, säger Mats Humble, forskare och tidigare överläkare vid universitetssjukhuset i Örebro.

Redan tidigt i våras uppmärksammade Mats Humble och några av hans kolleger, att det verkade finnas en koppling mellan låga D-vitaminnivåer och svårt covidsjuka patienter. 

– När man började beskriva riskgrupperna för att drabbas svårt av covid-19 var det äldre, överviktiga, de med diabetes typ 2 och personer med mörk hy. Vi vet från tidigare forskning att det här är grupper som konsekvent ligger lägre i D-vitamin än andra grupper, säger Mats Humble som är psykiater, medicine doktor och forskare vid Örebro Universitet. 

– Sedan har det bekräftas, kan man säga, av flera studier från olika delar av världen, där man mätt d-vitaminnivåer med covid-19 och jämfört sjukdomsförloppet. Man kunde se att de som låg lågt i D-vitamin blev svårare sjuka och löpte större risk att dö. 

LÄS OCKSÅ: Fem livsmedel som är rika på D-vitamin

”Hygglig chans att D-vitamin hjälper”

Nu senast kom en forskningsrapport från Spanien där 76 covidsjuka patienter ingått. En grupp på 50 patienter fick höga doser av D-vitamin medan en mindre grupp på 26 patienter fick placebo. Av de som fick D-vitamin var det ingen som dog och bara en person som blev så sjuk att det krävdes intensivvård. I placebogruppen var det hälften som blev så svårt sjuka att de fick intensivvård och två personer dog. 

– Det är en liten studie men den visar en tydlig skillnad mellan de olika grupperna, säger Mats Humble. 

Han poängterar att så små studier inte är ett bevis för att ett tillskott av D-vitamin verkligen ger skydd. Men han menar att det är tillräckligt starka indicier för att svenska myndigheter borde uppmana befolkningen att ta extra D-vitamin. 

– För att bevisa kopplingen anser många forskare att man behöver göra placebokontrollerade studier på tusentals människor, där hälften får D-vitamin och hälften får placebo, och sen se hur många som blir sjuka och hur svårt sjuka de blir. Men i ett sådant här pandemiläge anser jag, och några av mina kolleger, att man inte kan vänta på vetenskaplig perfektion, säger Mats Humble och tillägger: 

– I det här läget tycker jag att man borde påbjuda att befolkningen ska ta ett D-vitamintillskott nu under vinterhalvåret för att skydda sig mot den ökade smittspridningen. Och om D-vitamin nu inte skulle ge den här skyddande effekten så är ingen större skada skedd, för D-vitamin kan vara bra för andra saker och är inte skadligt. 

D-VITAMIN

Vi får i oss D-vitamin på två sätt: dels via maten, dels bildas D-vitamin i huden när vi är ute i solen.

D-vitamin i mat får vi främst i oss från fet fisk. Till exempel innehåller lax, sill och makrill mycket D-vitamin. 

Solbestrålning på huden är den viktigaste källan till D-vitamin under sommarhalvåret. Då kan det räcka att vara ute med kortärmade kläder i 15 minuter några gånger i veckan för att få tillräckligt med D-vitamin. 

Livsmedelsverket rekommenderar vissa grupper att ta kosttillskott med D-vitamin för att nå upp till behovet: bland annat vegetarianer, personer som inte äter fisk och personer som undviker solexponering.  

Det är särskilt viktigt med tillskott under vinterhalvåret. Uppehåll kan göras maj-augusti, för den som vistas i solen, men det går också bra att ta tillskott hela året.

Källa: Livsmedelsverket 

Tillskott på 50 mikrogram under pandemin

Vi vet sedan tidigare att D-vitamin kan skydda mot influensa och förkylning. Hälsoliv har tidigare skrivit om en global studie som 2017 bevisade just det. Resultaten baserades på data från nästan 11 000 deltagare från fjorton olika länder. Risken att drabbas av luftvägsinfektioner halverades för personer med låga nivåer som fick dagliga eller veckovisa tillskott. 

– Det här är det första definitiva beviset för att D-vitamin verkligen skyddar mot luftvägsinfektioner, sa professor Adrian Martineau från Queen Mary University of London då.

Risken för underskott av D-vitamin ökar under vinterhalvåret då solen är för svag för att det ska bildas D-vitamin i huden. Mats Humble rekommenderar därför, nu under rådande coronapandemi, en daglig dos av D-vitamitillskott på 50 mikrogram. 

- Det är en vanlig dos i hälsokostbutiker. De som finns på apoteken har ofta lägre styrka, säger Mats Humble.  

LÄS OCKSÅ: Får du för lite D-vitamin? Symtom på D-vitaminbrist

LÄS OCKSÅ: Psykologen om corona: 6 råd under pandemin 

Ur arkivet: Sjukdomen som drabbar 11 procent av kvinnorna i Sverige