Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 2 maj 2011 13:55

Uppdaterad 2 maj 2011 14:11

Cykla dig i toppform

CYKELFANTAST. Elna Dahlstrand njuter av ett träningspass på cykeln.

CYKELFANTAST. Elna Dahlstrand njuter av ett träningspass på cykeln.

Foto: Johan Heikensten

Socialt, lättillgängligt och extremt bra träning. Allt fler upptäcker cykling som motionsform.
Är du också sugen på fart? Cykeltränaren Mattias Reck ger dig sina bästa tips för att komma igång.
När man cyklar jobbar flera av kroppens största muskler, som rumpan och låren, vilket gör att också kroppens viktigaste muskel – hjärtat – får en rejäl work out varje gång du hoppar upp i sadeln. För att få bra flås och bränna fett är cykling alltså idealt.
– Det är lätt att få hög puls och det är grunden för bra konditionsträning, säger Mattias Reck som är Vätternrundans träningsexpert och huvudtränare för Sveriges bästa cykellag.
Själv cyklar han tre gånger i veckan – två kortare pass på vardagskvällarna och ett längre på söndagen.

Tempo och action

Det sociala i sporten lockar honom, liksom naturupplevelserna som kommer på köpet.
– Förutom att jag älskar tempo och action tycker jag också om att man kommer så mycket längre när man cyklar än när man till exempel springer. Om man bara är lite van kan man mycket väl cykla runt sex mil på en lördag eller söndag. Det klarar de flesta. Då kan man också stanna på ett mysigt fik någonstans.

Lättillgängligt

Träningen är lättillgänglig. Dels är det enkelt att hoppa på cykeln och ge sig ut när som helst utan några tider att passa, dels är cykling så skonsamt att de flesta klarar av det.
– Det ska mycket till för att du inte ska kunna cykla. Cykeln bär ju upp din kroppsvikt så en person som är otränad, överviktig eller skadad kan ändå oftast cykla. Om man är nybörjare vad gäller konditionsträning orkar man nästan inte springa så då är cykling otroligt bra.
– Bara man skyndar långsamt så att man inte får ont i knäna är det skonsamt på alla sätt och vis, så länge du inte trillar.