Ett ämne i gurkmeja, som gör curryn gul, kan ha effekt mot cancer.
Ett ämne i gurkmeja, som gör curryn gul, kan ha effekt mot cancer. Foto: Colourbox

Curry kan döda cancerceller

Frossa i curry - så kan du slippa cancer.
Nu har en grupp forskare hittat bevis för att den gula kryddblandningen har helande egenskaper.

Indisk mat är inte bara god. Den kan faktiskt ha positiva effekter på hälsan också.


En grupp forskare vid Cork Cancer Research Centre i Irland har gjort en stor studie på gurkmeja - den krydda som ger curryn dess gula färg - och har upptäckt att den kan döda cancerceller.


Det är ämnet curcumin i gurkmejan som verkar ha den effekten, uppger BBC News.


Ny behandling

Redan efter 24 timmar kunde man se hur cancercellerna började dö. Ämnet har tidigare testats mot reumatism och demens.


- Vi misstänkte att att curcumin hade medicinska egenskaper, säger forskaren Sharon McKenna till BBC News.


Upptäckten kan leda till nya metoder för behandling av cancer i matstrupen, en cancerform som kopplas samman med fetma och drabbar allt fler människor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Halva priset på ToppHälsa! 5 nr för endast 139 kr. Köp nu!