Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 26 jul 2010 12:40

Uppdaterad 26 jul 2010 13:28

Corpus Christi - USA:s fetaste stad

CORPUS CHRISTI. Två friterade kycklinglår, en klick salsa, pastagratäng, två korvar med bröd, revbensspjäll, friterade lökringar, potatismos med sås, två skivor fläskstek, en pizza-slice, tre tortillabröd, gräddfil, en näve oliver.
Precis när du tror att berget ska rasa toppar han med en slev bönor och riven ost.
Välkommen till "USA:s fetaste stad".
Många invånare i staden nämner ekonomiska skäl som förklaring till den taskiga hälsan i stan. Snabbmat gör mindre hål i plånboken än nyttig kost. Foto: Thomas Engström
När rapporten kom talades det om skrämselpropaganda och att det slogs på för stor trumma.
Doktor Ken Thorpe, hälsoforskare vid Emory University räknade 2005 ut att 43 procent av befolkningen i USA skulle lida av fetma 2018.
Nu är det svårare att rycka på axlarna.
Enligt senaste statistiken är en tredjedel av amerikanerna feta och tåget bara skenar.
Friterade kycklinglår, salsa, korv med bröd. friterade lökringar, revbensspjäll och gräddfil. Corpus Christi-borna äter sig till rekordstora mått. Foto: Thomas Engström.

Lockar surfare

Enligt undersökningen i hälsotidningen Mens Health har Texas-staden med sina knappt 300 000 invånare, flest överviktiga i hela USA. Foto: Thomas Engström.I Corpus Christi i södra Texas pratar man gärna om de starka vindarna som lockar surfare från hela landet, om skådespelerskorna Eva Longoria och Farrah Fawcett som är födda här, och att det var i Corpus Christi som förre vicepresidenten Dick Cheney råkade skadeskjuta en advokat under en jakt för några år sen.
Nu har man fått en annan, mindre smickrande titel.  
Enligt en undersökning i hälsotidningen Men’s Health har Texas-staden med sina knappt 300 000 invånare, flest överviktiga i hela USA.
Listan som bland annat är baserad på procenttalet överviktiga, antalet diabetes 2-fall och hur mycket pengar som spenderas på snabbmat, har fem städer från Texas på topp-tio, och tyngst av alla är Corpus Christi.
– Det var inte roligt att höra, men jag kan inte påstå att jag är förvånad. Jag är född i Corpus men har bott några år i Philadelphia och Chicago, och när jag kom tillbaka såg jag alla feta människor. Särskilt barnen, det är hemskt att se.

”De äter och äter”

– Men de gör som sina föräldrar, äter och äter, säger Fransisco Caballero, 46, som jobbar som säkerhetsvakt i Corpus Christi.
Vård av fetmarelaterade sjukdomar kostar USA över 1 000 miljarder varje år, men trots det fortsätter supersize-trenden.
I Corpus Christi som är latin för ”Kristi kropp” lockar överallt stora skyltar med feta bokstäver:
”Sista chansen – ät så mycket revbenspjäll du orkar”.
”En liter läsk för 99 cent.”
”Testa vår specialitet: frukost-tacos”.
– Att döma av vad jag ser på min praktik så förlitar sig människor på snabbmat i stället för att laga mat hemma. Naturligtvis har den maten större mängd kalorier och högre fetthalt, tar du dessutom en läsk till får du i dig mer socker än i något du skulle tillreda hemma, kommenterade dietisten Kristina Keilson studien.
Överallt i Corpus Christi lyser snabbmatkedjornas skyltar.
I en enda korsning trängs McDonald’s, KFC, Denny’s, Subway, Pizza Hut och Whataburger – den lokala stoltheten som har öppet 24 timmar om dygnet.

Inget nyttigt

Men Corpus Christi-borna tror inte att det är de klassiska snabbmatkedjorna som är största boven i fett-dramat.
– På McDonald’s KAN du få hälsosammare alternativ, även om jag tvivlar på att folk köper det. Men värst är alla mexikanska restauranger som vi har i varje gathörn. Där går det inte att få något nyttigt, varje topping på en tortilla är femhundra kalorier, säger taxichauffören Paul Troha och tillägger att tortillas är som crack för människorna i Corpus Christi.  
– Jag hade en vän på besök för ett tag sen och vi satt och tittade på ett gäng ungar som lekte. ”Tror du att det är någon förening för överviktiga som har läger?” frågade han.
– Men det var bara helt vanliga skolbarn på utflykt.
På en av alla Tex Mex-restauranger, ”La Bahia” är det frukosttid.
En kraftigt överviktig flicka i 15-årsåldern sitter med sin mamma och beställer in en ”Country breakfast”; två stekta ägg, en hög med bacon, korv, pannkakor, bönor, salsa, stekt potatis med sås och en korg tortillas. Hon äter varje smula.

Ekonomiska skäl

Flera av de Corpus Christi-bor som Expressen pratar med nämner ekonomiska skäl som förklaring till den taskiga hälsan i stan.
Många i Corpus Christi har ”lågavlönade jobb” och snabbmat och färdiglagat gör mindre hål i plånboken än nyttig kost.
Det bekräftas av ett besök på stadens stormarknad, HEB.
Där kan du få en kartong med 12 chokladglaserade munkar för 22 kronor – medan en vattenmelon kostar 44 kronor.

"Ledsamt"

En jättepåse chicharrones (mexi-snack) går på sju kronor, två avocado på extrapris 22.
– Övervikt är på väg att bli en väldigt stor hälsofara, för både vuxna och barn. Vi måste börja inse det och agera, säger Colleen Carrell, hälsocoach på barnsjukhuset Driscoll i Corpus Christi.
– Det är ledsamt att vara ”USA:s fetaste stad”, men förhoppningsvis kan detta bli en varningsklocka för folket här och i hela landet.
För trots att Texas är värst, så finns problemet i hela USA.
Över 300 000 människor dör varje år i sjukdomar orsakade av fetma i Barack Obamas land, och klockan tickar.
2018 är närmare bort än du tror.