Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 17 okt 2012 11:02

"Conversesjukan" drabbar ungas fötter

"Jag tar hellre ett par snygga skor som är obekväma än ett par fula skor som är bra för fötterna", säger Klara, 14 till TT.

Klara är inte ensam om att använda de omåttligt populära tygskorna med platt, tunn sula. Ortopeder och läkare har märkt en tydlig ökning av unga som söker vård för smärta i fötter och knän till följd av att de använder just den typen av skor.

"Det vanligaste är besvär från hälar, fotleder, knän och i viss mån fotvalv. Var smärtan sätter sig är väldigt individuellt", säger Lars Ottinger, ortopedtekniker till TT.

Faktumet att unga människor får ont av att gå omkring i tunna tygskor kallar en del läkare skämtsamt för "Conversesjukan". Och den klassiska basketkängan har sina nackdelar:

"Man kan få blåsor på fötterna, men man vill ha dem för att de är så snygga", säger Alva, 13.

Inlägg eller fotbäddar

Om man nu ändå inte vill överge sina favoritskor trots smärtan, så finns det nödlösningar att ta till, menar Lars Ottinger:

"Har man svårt att slita sig från skor som kanske inte har så bra funktion så kan man stabilisera upp dem med inlägg eller fotbäddar".

Skotrender skapar problem

Det är inte första gången en skotrend skapar problem för våra fötter. Med modetrender kommer nya skor och därmed också fler som köper dem.

"Att skon är dålig eller bra återspeglar inte problematiken utan det är att fötterna inte matchar skons uppbyggnad", säger Lars Ottinger.