Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 22 dec 2018 10:00

Christer Sjögren: ”Självkänslan kan spöka”

Christer Sjögren har fyllt 68 och firar 50 år som artist.

Christer Sjögren har fyllt 68 och firar 50 år som artist.

1/3

Foto: Cornelia Nordström

– Jag behöver inte vara orolig. Jag har ju inte gjort något större fel. Jag har inte gjort något kriminellt mer än felparkering och fortkörning någon gång, säger Christer Sjögren.

– Jag behöver inte vara orolig. Jag har ju inte gjort något större fel. Jag har inte gjort något kriminellt mer än felparkering och fortkörning någon gång, säger Christer Sjögren.

2/3

Foto: Cornelia Nordström

Reporter Åsa Görnerup tar en selfie med Christer Sjögren.

Reporter Åsa Görnerup tar en selfie med Christer Sjögren.

3/3

Foto: Cornelia Nordström.

I första avsnittet av ”Så mycket bättre” fick Christer Sjögren feeling. När han sjöng Eric Gadds låt ”My personality” gav han fingret åt kameran.

– Det är tur att alla garvade. De tyckte att det var fräckt och bra. Jag behöver väl inte säga att jag aldrig har pekat finger åt någon människa? Det var skådespelaren i mig.

Christer, som fyllt 68 och firar 50 år som artist, sitter tillbakalutad på stolen med benen bekvämt i kors. På fötterna sitter ett par exklusiva blå Herring-skor från England.

I dag kan han klappa sig själv på axeln. Man är den man är, konstaterar han.

– Jag kan vara så sträng och elak mot mig själv. Kanske för att jag har burit på dålig självkänsla och självförtroende ibland. Självförtroendet är väl bättre nu. När jag går in i en studio är det enormt. Då står jag inte och tvekar. Men självkänslan kan spöka än i dag för mig. Jag vet inte vad det beror på, om det är barndomen eller uppväxten. Duger jag nu? Ska jag till ett nytt ställe eller träffa nya människor, undrar jag om jag är tillräcklig? Då måste jag säga till mig själv: Det är du ju. 

LÄS MER: Christer Sjögren: "Klart det blåser någon gång på 30-40 år"

Christer Sjögren: "Jag är öppen och det är befriande"

Som en känd person skrivs det mycket om honom. Det mesta är bra, men ibland står så konstiga saker, säger han. 

– Man är ju utlämnad. Därför skrev jag min första bok ”Med mina egna ord” 1994. Den är självutlämnande, precis som den jag skrev för två år sedan, ”Får jag lov att berätta – kramgoa minnen från Christers garage”. Jag är öppen och det är befriande. 

I den senaste boken väjer han inte för att berätta om mobbningen, uppväxten i ett arbetarhem i Hofors, där de köpte mat på kredit och Christer ärvde kläder från sin kusin. Han berättar även om sina tidigare alkoholproblem och romansen med Lotta Engberg. Självbiografierna har gett honom en resumé över sitt liv. 

– Då kan jag i alla fall summera: Jag behöver inte vara orolig. Jag har ju inte gjort något större fel. Jag har inte gjort något kriminellt mer än felparkering och fortkörning någon gång. 

Har du blivit snällare mot dig själv? 

– Ja, jag accepterar mig själv mer som jag är. Att jag inte är fullkomlig i allt. Ibland är jag social, ibland inte och vill stänga grinden. Nu ser jag det som normalt för någon i min situation. Jag behöver det för att orka vara social. 

Som soloartist har Vikingarnas före detta sångare fått bättre balans i tillvaron. I ett band är medlemmarna beroende av varandra.

– Ska vi spela så mycket eller så lite? Ska vi åka hit eller dit? Allting är som i ett robotliknande tillstånd. Man är en robot och själen är långt på efterkälken. Där har jag varit. 

Han påpekar att han är tacksam och artistkarriären självvald. Men när karriären tagit fart är det svårt att säga nej.

– Du kan inte backa. Du har ju strävat efter det här. Klagar du då? Nej, det får du inte göra.

LÄS MER: Oscar Magnusson: "Pappa är otroligt närvarande"

Christer och frun Birgitta har hängt ihop i 49 år 

När Christer inte längre kände att det var lika roligt att spela, var det något som var fel, säger han. Bandet bara jobbade och jobbade. Christer glömde bort sig själv och allt annat fick komma sedan. Till slut gick det inte längre och 1992 gjorde de ett uppehåll. Då var han i 40-årsåldern. 

I dag har Christer, som ska ut på julturné, precis lagom mycket spelningar. 

– Som yngre var jobbet så ofantligt stort och det andra fick komma långt efter. Nu är livet självt med familjen viktigast. Det finns inget sedan längre. Det ska vara nu.

Nästa år är det 50 år sedan han mötte hustrun Birgitta. 

– Vi träffades hemma i Hagfors den 11 november 1969. Min mormor fyllde år den dagen och jag skulle in på Domus och köpa en chokladask. Där i kassan satt Birgitta. Då ingen annan köade frågade hon om hon skulle hjälpa mig att slå in paketet. ”Ja gärna”, sa jag. Sedan hör jag mig själv säga: ”Ska du hänga med på bio i kväll?” Då säger hon: "Ja".

Christer härmar tonen i Birgittas inte alltför angelägna ja-svar.

Christer, som hade spelat i Hagfors folkets park, hade sett henne dansa där ibland. 

– Jag fick någon kontakt så där, vet du. Det var en attraktion, men på den tiden var jag för blyg för att säga det. Hon var så glad och lite sprallig så där. 

Det visade sig att inga filmer gick på stadens två biografer den dagen. Då sa Birgitta: ”Jag har en kompis som bor här. Vi kan åka till henne och fika.” Sedan dess är de ett par. I oktober året därpå föddes dottern Charlotta.

LÄS MER: Kikki Danielsson: "Fattade aldrig varför de hatade mig"

Nästa år är det 50 år sedan han mötte hustrun Birgitta.

Foto: Cornelia Nordström.

Ni har hängt ihop i 49 år. Hur får ni det att hålla?

– Vi respekterar varandra och låter varandra få ha sitt. Hon har aldrig sagt till mig att jag får välja mellan henne och musiken eller turnerandet. Det hade inte varit lätt för mig om hon hade ställt ett ultimatum. Men det är hon för smart för. Samtidigt visste hon ju att det är vårt levebröd. Jag har ingen annan utbildning och höll på redan när vi träffades. Birgitta visste vem hon gav sig in i en relation med och har inte klagat. 

En stor tillgång i deras relation är att båda trivs med det enkla, menar han. Förr reste de mycket, men i och med att Christer är på resande fot i jobbet, uppskattar de att bara få landa hemma, när han är ledig. Då och då åker de till huset, som de har i Sälen.

– Vi har inga stora krav. Nu bor vi ju fint på en strandtomt på Hammarö sedan 1995. Sådant hade jag ju inte råd med som ung. 

Att han investerade i ett bra boende när artistkarriären tog fart, ser Christer som vanligt sunt bondförnuft. 

– Man slår ned bopålarna. Här vill jag leva, här vill jag dö. Då slipper man jaga det något mer. Vi trivs hemma och längtar inte bort. Vi behöver inte desperat, som en del andra, fundera på vart vi ska resa under semestern. 

"Vill ogärna gå in på ältandet med Lotta"

Under årens lopp har det också stormat i förhållandet med hustrun. I början av 1990-talet hade Christer och schlagerdrottningen Lotta Engberg en relation. Lotta skilde sig från Anders Engberg och Christer och Birgitta flyttade isär. Efter några månader tog förhållandet mellan slut och Birgitta flyttade tillbaka till Christer. 

– De som säger att en relation på 40 år går precis spikrakt, dem tror inte jag på. Då är det något konstigt. Så visst har det blåst. Sedan vill jag ogärna gå in på ältandet med Lotta. Jag är rädd att tar jag upp det skrivs det spaltmeter om det. Folk är säkert trötta på att läsa om det och jag är trött på att berätta om förhållandet vi hade.

I dag är Lotta och Christer kolleger och har åkt på julturnéer och tävlat i Melodifestivalen ihop. 

– När Birgitta såg att det bara var kollegial vänskap, ingen romans, har hon och Lotta kunnat umgås och prata med varandra. Det trodde jag aldrig skulle kunna ske. Men det betyder att det finns klokskap hos bägge dessa kvinnor. Varför gräva i gammalt groll? Kärlek på jobbet händer många. Någon flört, ja för fasen. 

Christer berättar att Birgitta inte är den överdrivet svartsjuka typen. 

– Har jag sneglat lite för mycket på någon tjej någon gång, då händer det saker. Hon klarar att jag ger en kvinna en komplimang, men hon ser också på vilket sätt jag gör det. Då skojar jag med henne och säger: ”Men Birgitta, du måste veta att en karl får inte blunda för det som är vackert.” 

Christer Sjögren om…

…”Så mycket bättre”:

– Att leva så tätt inpå varandra vänjer man sig vid. Värdarna Håkan och Maria som driver stället är underbara människor. Mycket trevligt! Vi blev som en familj. Stämningen var så oerhört fin. Det jobbigaste var att du ska vara stand by hela din vakna tid. Man kan inte fråga om man kan vara ledig en timme eller två. 

…kontrollbehovet:

– Jag är kontrollmänniska och vill gärna förbereda mig på allting. Det har med min noggrannhet i jobbet att göra. Ibland är det ett gissel att vara så, men jag vill vara proffsig. Det finns artister som kommer oförberedda till en studio. Jag fattar ingenting. När jag kommer till studion, då föder jag barnet. Då har jag repat hemma. Annars ska man stå och klia sig i huvudet liksom. Under inspelningarna av ”Så mycket bättre” fick man aldrig veta vad man skulle göra nästa dag. Det kunde vara att man skulle komma ned efter frukost och ta stövlarna med sig. Vad ska vi göra då? Det får du se då. Det var bara att vänja sig vid det. 

…formen:

– Jag fortsätter att ro i roddmaskinen till och från. Jag intensifierar det då och då, men så kommer jag ifrån det litegrann. Jag måste skärpa till mig. Förutom rodden tar jag promenader. Om jag har mött Margot Wallström på Hammarö? Nu var det länge sedan jag såg henne. Men Lars Lerin möter jag. Vi är ju vänner.

…rösten:

– Precis som jag har mina fel och brister, har jag mina tillgångar. Jag vet rösten aldrig sviker. Det är klart att råkar jag ut för en jävla förkylning någon gång förstås, men aldrig annars. Under inspelningarna av ”Så mycket bättre” var vi så trötta att vi aldrig hann bli nervösa när vi skulle upp och sjunga. Då litar jag på min långa erfarenhet, mig själv och min röst.