Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 17 jun 2013 09:43

Chansen att överleva cancer ökar i Sverige

STOCKHOLM. Diagnosen om en cancersjukdom måste inte längre på något sätt vara en dödsdom. Överlevnaden ökar i mycket snabb takt i Sverige.

Chansen att överleva för patienter – jämfört med andra med samma ålder och kön – efter en diagnos ökar stadigt när alla cirka 200 cancersjukdomar räknas ihop, visar ännu opublicerad statistik som TT tagit del av ur skriften Cancer i siffror 2013 från Cancerfonden och Socialstyrelsen.

– Vi hittar fler fall i ett tidigt stadium, människor är mer uppmärksamma och vi får nya läkemedel och behandlingar, säger Jan Zedenius, docent vid Karolinska institutet och biträdande sekreterare i Cancerfondens vetenskapliga sekretariat, till TT.

Ljusare siffror

Siffrorna för 2011 visar att 72,5 procent av manliga och 71 procent av kvinnliga patienter var vid liv fem år efter diagnos, en ökning från 66,9 respektive 67,3 procent 2007. Efter tio år levde 65,2 procent av männen och 65,7 procent av kvinnorna, upp från 55 respektive 60,2 procent 2007.

Bättre och mer individualiserad behandling samt nya målsökande läkemedel är alltså viktigt.

En grupp som visar klart ljusare siffror är patienter med kronisk myeloisk leukemi (KML), där femårig överlevnad gått upp till cirka 90 procent.

– Där finns nya mediciner som har inneburit en revolution, säger Zedenius.

Koncentrerad kompetens

För cancer i ändtarmen har tioårig överlevnad på 30 år ökat med cirka 20 procentenheter till klart över 50 procent. Orsakerna är bättre behandlings- och operationsmetoder samt en koncentration av kompetens till vissa sjukhus, säger Zedenius.

Han ser också med spänning fram emot framtida forskning om orsakerna till minskningen av cancer i äggstock, magsäck och matstrupe.

Ännu är bröstcancer den vanligaste cancern för kvinnor, men också här kommer nya mediciner att påverka positivt. I kampen mot bröstcancer ska screeningen fortsätta, men ännu finns inget sådant beslut om prostatacancer – som är vanligast för män, påpekar Zedenius.

"Stadig förbättring"

– Jag tror att vi väntar på att få mycket vassare test för prostatacancer än vi har i dag för att få veta vilka patienter som gagnas av aktiv behandling.

Han vågar inte definiera hur mycket överlevnaden har förbättrats om ytterligare några år.

– Men att vi kommer att få en stadig förbättring, det törs jag lova.