Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Magnus Jönsson

Caroline af Ugglas: "Jag har blivit ifrågasatt i hela mitt liv"

Caroline af Ugglas avslöjar sina innersta tankar. Hon lägger sig på terapisoffan i sin debutbok "Hjälp vem är jag?".  
"Man ska inte vara rädd för att öppna sig", säger hon.

FAKTA

Namn: Caroline Tèrése af Ugglas
Född: 7 april, 1972
Ålder: 38
Bor: Kungsängen, utanför Stockholm
Familj: maken Heinz, barnen Eddie-Lee, 9, och Otis, 3.
Karriär: Första albumet ”Ida Blue” 1997, blev folkkär när hon kom tvåa i melodifestivalen 2009 med låten "Snälla, snälla". Släppte plattan "Så gör jag det igen" förra året. Kom på idén till "Körslaget" i TV4. Leder körer tillsammans med sin mamma.
Aktuell: Med boken "Hjälp, vem är jag?" och nya skivan "Vad var det jag sa".


Carolines 11 budord:


1. Du skall vara nyfiken, flexibel och öppen.
2. Du skall vara ödmjuk inför att du inte vet (allt).
3. Du skall dela med dig.
4. Du skall tänka på att det kommer generationer efter dig.
5. Du skall försöka älska dig själv – det gör det också lättare för andra att älska dig.
6. Du skall ha perspektiv – varje fråga har flera aspekter som bör belysas innan du drar en slutsats.
7. Du skall se att du kan mer än du tror –  våga, våga!
8. Du skall tänka på om du verkligen lever som du lär.
9. Du skall förkovra din hjärna och ditt hjärta så länge du lever.
10. Du skall ha respekt för andra varelser.
11. Du skall vara kritiskt tänkande.

Caroline af Ugglas aktuell med boken "Hjälp, vem är jag?". De senaste 20 åren har artisten Caroline af Ugglas dagligen ställt sig frågan ”Vem är jag”. En fråga som lett till ångest, otal terapitimmar och missbruk av antidepressiva medel.
Nu vill Caroline af Ugglas dela med sig av sitt liv. Hon debuterar som författare till boken ”Hjälp, vem är jag?” och släpper samtidigt ännu en skiva.

Får beröm för boken

 

Caroline med maken Heinz. Foto: Foto: Stefan Forsell

– Jag har fått tusentals mejl från människor i landet som sagt att ”tack för att du är så uppriktig” och ”hur har du gjort för att klara dig igenom dina kriser” och ”du verkar vara så stark”. Och det är rätt jobbiga saker man får höra också om deras liv. Egentligen vill jag bara säga kom hit och bo här hos mig. Men det går ju inte.
– Så då kom idén till boken. Jag hoppas att jag med min öppenhet kan hjälpa andra. Och visa att vi är ganska lika under solen ändå.

Självutlämnande

 

...och med dottern Eddie-Lee. Foto: Foto: Pavel Maira

I dag känner hon sig som en helare människa, mer insiktsfull och hon har lärt sig hur hon ska hantera sig själv för att må bra.
– När jag fick barn blev jag mycket lugnare och började ta hand om mig på ett annat sätt. Jag har förstått att jag måste ha rutiner i vardagen.
I boken samtalar Caroline med psykologen och poeten UKON, Ulf Karl Olov Nilsson. Under ett och ett halvt år höll de psykoterapisessioner som bandades och återges i boken. Det blev 306 sidor där Caroline självutlämnande, naket och detaljerat berättar om sitt liv allt från uppväxten, ångesten, familjen och intima funderingar om livet.
– Jag har aldrig hymlat med något så jag tänker inte att boken är självutlämnande. Men jag har förstått det när jag pratat med folk. Men det är väl bra då, för det var det som var meningen, säger hon.

Terapi hjälpte

Man ska inte vara rädd för att öppna sig, säger hon:
– Det kanske inte är så att alla mår bättre av att gå i terapi. Men omgivningen kan må bättre. Och jag tror att man blir en trevligare människa av att lära sig saker om sig själv. Då ser man vissa svaga punkter som man faktiskt kan börja jobba med.
Hon berättar om en vän som nyligen med terapins hjälp vågat öppna upp sitt känsloliv.
– Det var en kompis som sa sen hon hade börjat öppna upp sig för folk hur de öppnat sig för henne. Och nu hade hon förstått att vi alla har samma problem, och det var så mycket lättare att leva, tyckte hon.
Liksom i boken är texterna på den nya plattan ”Vad var det jag sa”, inspirerade av Carolines eget liv familjen, vännerna och kärlek.
– Men den här är snäppet ännu mer huvudet på spiken rent lyriskt. 

Caroline af Ugglas om...

...om framgången
• Melodifestivalen 2009 blev Caroline af Ugglas folkliga genombrott med låten ”Snälla, snälla”. I boken avslöjar hon att bidraget egentligen ratats av den svenska juryn, men att den internationella juryn såg till att bidraget kom med. Och Caroline knep andraplatsen. Men hur hanterar man framgång? Får det vara för kul i livet? undrar Caroline.
”Jag har kämpat och kämpat och i många år fått stå längst bak på alla scener så det är jättekul att få vara lite i fronten.”
Om att bli folkkär säger hon:
– Någonstans har väl en del insett att hon var kanske inte så farlig, hon driver inte med oss utan har kanske något att säga.
– Jag har blivit ifrågasatt i hela mitt liv. Det är en fråga jag har ställt mig varför det blivit så. Det var en del till att jag ville göra boken i den formen, säger hon.  

...om familjen
• Hon hade en bra uppväxt, säger hon, men led ändå i flera år av depressioner, tvångstankar och gick på antidepressiva medel.
– En bra barndom behöver inte leda till att personen blir stabil och lycklig utan problem. Min man till exempel har haft tuffare uppväxt än jag, men han är väldigt stabil och lugn.
Hon berättar också detaljerat om uppväxten med föräldrar och två syskon.
– Det är intressant hur olika man kan uppleva sin familj som syskon. Vi är ganska lika, min äldre syster och jag. Men hon tyckte att vår uppfostran var mycket strängare än vad jag upplevde den. På ett tidigt stadium räknade jag ut att mina föräldrar älskade mig över allt annat. Hur mycket jag än skrek och var jobbig och de sa till mig visste jag att de aldrig skulle lämna mig även om jag inte slutade. Medan min syster var sån att hon lyssnade och sa ”nu måste vi vara tysta”.

...om tro
• Caroline ber varje dag:
– Det är viktigt att ha en tro, om man sen kallar det att man tror på Gud eller godhet. Men jag tror att det är viktigt att stanna upp och vara tacksam över saker i livet. Så fort jag får låga tankar tänker jag: Men vi lever och vi är friska. Jag tror att tron kan försätta berg. Därför är det viktigt att tänka positivt. Man får tala till sig själv och styra tankarna till att bli en god människa. Jag tänkte mycket så förut ”att det där kommer aldrig gå”. Men man ska medvetet styra sina tankar på de vägar man vill hålla öppna.

...om tvångstankar
• När Caroline gick i sessionerna till boken ammade hon:.  
– Jag hade ganska mycket tvångstankar när jag ammade. Jag hade redan pratat om dem för mina vänner. Att det inte var så konstiga tankar visste jag redan. Men jag ringde ändå till BVC som sa att 60 procent av alla ammande kvinnor har tvångstankar. Vidriga tankar som man inte vill ha om att kasta ut barnet genom fönstret. Det är konstigt att man inte blir varnad och skönt att få ett svar på det.