Stjärnkrögaren och "På Spåret"-profilen Carl Jan Granqvist berättar om sitt liv i sin nya självbiografi.
Stjärnkrögaren och "På Spåret"-profilen Carl Jan Granqvist berättar om sitt liv i sin nya självbiografi. Foto: ONIER ONIER

Carl Jan har sex med både män och kvinnor

I sin nya självbiografiska bok berättar stjärnkrögaren och "På Spåret"-profilen Carl Jan Granqvist, 57, om sina    sexuella erfarenheter - med både kvinnor och män.

- Oavsett vilket kön man har så kan det uppstå en oerhörd energi, säger han till Expressen.

I dagarna släppte matprofessorn och mästerkrögaren från Grythyttan boken "Ur Carl Jans liv 1946 - människan, mötena, måltiden" på Bonnier fakta. Den är skriven av författaren och förra Expressenjournalisten Lena-Katarina Swanberg. I boken berättar Carl Jan Granqvist om sitt liv: sin uppväxt, de framgångsrika åren som krögare och sin syn på livet. - När jag fick en förfrågan av Abbe Bonnier att skriva en bok om mig själv, fnös jag först. Vem - förutom jag och min son - skulle vilja läsa den? Men han blev övertalad. - Nu när jag läst boken är jag ganska nöjd.

Skriver om relationer I ett personligt avsnitt skriver Carl Jan Granqvist om det mest privata. Relationer mellan kvinnor och män, sexualitet och kärlek. - Man kan inte bortse från att sex med en kvinna kan bli ett barn. Det binder människor samman i generationer - både bakåt och framåt i tiden, säger han. Du har haft sexuella kontakter med både kvinnor och män? - Det har förekommit, ja. Den kände krögaren, som tidigare varit gift och har en tolvårig son, förklarar: - Jag var över 20 innan jag reflekterade över att det kunde finnas en kärlek mellan män. Föredrar du män framför kvinnor? - Jag föredrar inget annat än relationer. Det viktiga är att det finns en relation mellan människor - oavsett kön. - Jag kan exempelvis sitta på ett tåg, som jag gjorde i morse, och se både vackra män och kvinnor. Det kan vara händerna, det kan vara en profil, ett hår som är mycket sensuellt. Har du haft mest manliga eller kvinnliga relationer? - Jag har aldrig bott ihop med en man. Det har varit förälskelser, som inte lett någon annanstans än till just förälskelser. Det har säkert också varit på det sättet att jag varit styrd att inte tillåta det gå vidare.

Utdrag ur boken:

Sexuella relationer med kvinnor får följder. Kvinnor är något jag måste ta ansvar för. Detta är vad jag lärt mig. I kontrast till denna kravfyllda, negativa laddning står den sexuella samvaron med män. Den är lekfull, kräver ingenting för framtiden, den är glad, sensuell, full av fräckhet och bus. Där finns ingen tyngd, inget socialt ansvar. Den är underbart fri. (Ur Carl Jan Granqvists självbiografi "Ur Carl Jans liv 1946 - människan, mötena, måltiden", Bonnier fakta.)

FAKTA

Född 1946 i Hidinge församling mellan Örebro och Karl-skoga.
Fadern var kantor, mamman textil-lärare.
Han har en syster Anna-Maria Granqvist, 60.
Lagade gärna mat i hemmet, och ordnade fester redan som tolvåring.
Som 18-åring drev Carl Jan sommar-pensionatet Väster-gården i Hidinge.
Läste konsthistoria på universitet i Stockholm.
Restaurangutbildad på bland annat Operakällaren.
Gästgivare på Grythyttans gästgivargård 1972-1997.
Sedan 1997 anställd av Hällefors kommun till 50 procent för att driva måltidsfrågor som näringspolitik.
Dessutom professor i matkonst vid Stavangers högskola.
Plus filosofie doktor Örebro universitet.