ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Publicerad 20 okt 2009 05.15

Carina, 46, blev sjuk av vaccinet

Foto: Christer Wahlgren

Svininfluensavaccinet Pandemrix kan ge en rad biverkningar som feberkänningar, klåda och ömhet.
Carina Håkansson, 46, i Vellinge var en av de första i Sverige att ta vaccinet och hon kände biverkningar.
- Jag blev hängig och kände mig lite varm. Men det var inte så farligt, säger hon.
Alla landsting har nu påbörjat vaccineringen med Pandemrix, vaccinet mot svininfluensa. De flesta har startat med de som betecknats som högriskgrupper: vårdpersonal, gravida, och hjärtsjuka, med flera.
Även om vaccinet hjälper mot svininfluensan kan det ge en rad biverkningar.
- Vi har uteslutande vaccinerat vårdpersonal hittills. Och det är ganska många som har klagat på biverkningar, säger Per-Erik Åbom, smittskyddsläkare för sjukvården i Jönköpings län.

"Fler än vi trodde klagar"

De vanligaste symptomen efter att man har fått sprutan är trötthet, feber och klåda.
- När vi fick vaccinet fick vi information om att någonstans mellan 10 och 20 procent kan få de här biverkningarna. Och utan att vi har fört någon statistik kan jag nog säga att det stämmer rätt bra hos oss. Det är något fler än vi trodde som har klagat, säger Per-Erik Åbom.
12 oktober inleddes vaccineringen mot svininfluensa i Sverige. Carina Håkansson, 46, i skånska Vellinge var en av de första i landet att ta sprutan.
Hon vittnar om att hon kände sig hängig och blev varm i kroppen.
- Jag mådde dåligt under en halv dag ungefär. Men jag kunde ändå gå att jobba. Det var absolut värt att ta vaccinet, säger hon.
Eva Reimers, 43, från Malmö var också en av de första att få sprutan. Hon kände av biverkningarna under några dagar berättar hon.
- Jag fick de som utlovades på pappret man fick. Trötthet, sömnsvårigheter och inte yrsel direkt men så där att jag kände mig klubbad av trötthet.
ANNONS

Relaterat