Cancerrisken ökar om du har dålig munhälsa

Sjukdomar i tandköttet, problem med tänderna och dålig munhälsa överlag är alla faktorer som ger en ökad risk att drabbas av cancer i svalget, visar en ny studie.

Det lär vara första gången som forskare studerat sambandet mellan dålig munhälsa och risken att drabbas av en HPV-infektion i munnen, enligt studien som presenteras i tidskriften Cancer Prevention Research. Det finns två slags oralt HPV (humant papillomvirus) – lågrisktyper som kan ge godartade tumörer eller vårtor i munhålan och en sorts virus som kan orsaka cancer i svalget.

 

HPV-infektion
Forskarna studerade munhälsan och förekomsten av båda HPV-sorterna hos drygt 3 400 patienter i åldrarna 30–69 år. Det visade sig att de med dålig munhälsa löpte 56 procent högre risk att drabbas av HPV-infektion, och de med sjukdomar i tandköttet och tandproblem hade 51 respektive 28 procents större risk att drabbas.

 

Rökning och oralsex
"Den goda nyheten är att riskfaktorerna är något man kan påverka genom att se till att ha en god munhygien och hälsa", säger Thanh Cong Bui vid University of Texas.
Rökning, marijuanabruk och oralsex ökade risken ytterligare.
Varför HPV får fäste hos dem med dålig munhälsa kan bero på att de ofta kan ha sårigheter och slemhinneproblem i munnen där viruset kan etablera sig, tror forskarna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!