Cancern gjorde Cecilia till proffs på peruker
GÖTEBORG. När Cecilia Hedström tappat allt hår efter cellgiftsbehandlingen förväntades hon nöja sig med första fula syntetperuken.
Att bli skallig och få peruk handlar om så mycket mer än om bara utseendet.
– Jag är ju inte en kvinna utan hår. Jag är Cecilia med långt, blont hår som fladdrar när jag springer.
Så mycket hänger på håret.
En stor del av identifikationen försvann när hårtest efter hårtest föll av och lämnade hjässan kal. Dessutom blev det kallt.
– Jag blev trött på att se mitt skalliga huvud i spegeln. Jag ville se ut som mig själv och inte ständigt bli påmind om cancern.
Helst bär hon peruken gjord av äkta hår och en mössa med texten ”Fuck that cancer”. Cecilia Hedström bekämpar cancern och fördomarna kring sjukdomen genom att springa långlopp och att blogga.
Hur man sminkar sig utan ögonbryn
Hon har bloggat om känslokalla läkare, om mindre känslokalla läkare, om hur man hittar en fin peruk, om hur man sminkar sig och blir snygg trots att både hår och ögonfransar försvunnit och om sina mål.
Förutom att det stärker henne själv så kan hon hjälpa andra. Hennes besök hos perukmakaren blev en konsumentupplysande text.
– Där var det personalen som bestämde, inte jag som kund. Är man cancersjuk förväntas man inte ha så stora krav på utseendet för vi ska vara tacksamma över att vi lever. Och det är inte rättvist. De som ska vara tacksamma är ju alla som är friska.
Cecilia fick sin diagnos i augusti förra året. En rutinkoll hos gynekologen visade sig vara äggledarcancer.
I februari kom det efterlängtade beskedet, hon var cancerfri. Inte friskförklarad, det blir man först efter fem år, men hon slipper fler behandlingar.
– Först blev jag helt galet glad. Sen kände jag en stor trötthet. Man får bestämma sig för att gå framåt annars kan man oroa ihjäl sig för allting. Nu koncentrerar jag mig på att tänka på att jag är cancerfri.
Fotoutställning för Cancerfonden
Nu gör Cecilia också en fotoutställning med bilder av skalliga kvinnor till förmån för Cancerfonden.
– Jag vill spegla förändringen. Att få besked om att man har en dödlig sjukdom ändrar ens självbild. Sedan förändras ens yttre. Det vill jag spegla och samtidigt visa hur vi ser ut. Hur brutalt skalliga vi faktiskt är, den där plågade blicken som rymmer så mycket men också styrkan bakom. Hur vackert det kan vara.
Hon säger att det är många som velat vara med i projektet. Det beror säkert på att Cecilia själv vet hur det är, att hon själv är en av de skalliga på bilderna.
För det kan vara obekvämt att visa upp sig i sin nakenhet.
– Skalligheten är ju inget självvalt utan effekten av en behandling mot en sjukdom. Och jag tycker verkligen att alla ska ha rätten att få en snygg peruk som de känner sig fina i.
Det är trots allt en stor skillnad mellan ett rakat huvud och att bli skallig på grund av en sjukdom.
– Jag tycker att det är helt skilda saker, men det förstår inte alla människor. En del tycker sig ha rätt att säga att det inte är så farligt. Som om att jag inte skulle vara modig för att jag inte kastar peruken.
"Känner mig som vanligt med peruk"
Rätten att få bära peruk handlar inte bara om att få vara fin utan också om att få vara som vanligt.
– Jag är mer mig själv när jag har peruken på mig än utan. För mig är det viktigt att få se och känna mig frisk, säger Cecilia Hedström.
Av: Camilla Hentschel