Foto: Sari Gustafsson / Scanpix

Cancer kopplas till blodtrycksmedel

STOCKHOLM. Bröstcancer är vanligare bland kvinnor som under lång tid tagit blodtrycksmedicin, rapporterar SVT Nyheter.

Nästan var fjärde svensk lider av högt blodtryck och många tvingas äta medicin under många år för att kontrollera blodtrycket.

I en ny studie har amerikanska forskare följt 2 700 kvinnor mellan 55 och 74 år, varav 1 900 hade bröstcancer. Bröstcancer var 2,4 gånger vanligare hos dem som tagit kalciumantagonister, en blodtrycksmedicin, i minst tio år.

Berömd forskargrupp

Forskargruppen som genomfört studien kunde för ett par år sen visa att användandet av östrogenpreparat under fem år kan leda till bröstcancer. Studien blev berömt och nu jobbar alltså forskarna med en ny hypotes. Den nya studien anses vara liten men har trots det runt stor uppmärksamhet och nyfikenhet i forskarvärlden.

–  Studien är liten men av mycket hög kvalitet och därför ändå intressant, säger Per Hall, professor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet till SVT. 

Det är ännu oklart vad sambandet beror på. Medicinen används av minst 140 000 svenska kvinnor.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!