Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

C-vitamin mot solskador och rynkor

Att C-vitamin är bra mot förkylningar har du säkert hört. Men är det verkligen sant? Lär dig mer om vårt mest namnkunniga vitamin i GI&hälsas vitaminskola.

Därför behöver du C-vitamin

 

Vad:

C-vitamin, eller askorbinsyra, är ett vattenlösligt vitamin. Får du i dig för mycket ska överskottet därför försvinna ut ur kroppen med urinen. Vitamin C är värmekänsligt, det innebär att halten av vitaminet sjunker i mat som värms upp flera gånger eller som hålls varm en längre tid.

C-vitamin är en antioxidant, det vill säga att den skyddar mot de skadliga fria syreradikalerna. Kroppen kan inte själv tillverka vitamin C, det måste tillföras via kosten.

 

Var:

C-vitamin finns i frukt, bär och de flesta grönsaker.

 

Varför:

Trots att det är en vedertagen sanning så finns det faktiskt inga starka vetenskapliga bevis för att större mängder C-vitamin botar eller förebygger förkylningar. Möjligtvis kan du förkorta sjuktiden något, men det ska räcka med det rekommenderade dagsintaget.

Vitamin C behövs för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. Det hjälper också kroppen att ta upp järn. Trötthet, svaghet och irritation är symtom på lindrig C-vitaminbrist. Vid allvarlig brist kan du drabbas av skörbjugg, då du blir känslig för infektioner, får blödande tandkött och nedsatt sårläkning. Det är ovanligt med brist på vitamin C i Sverige i dag.

 

Rekommenderat dagsintag:

75 milligram per dag för vuxna, 85 milligram per dag för gravida och 100 milligram per dag för ammande.

En stor apelsin, eller en halv paprika, eller ett hekto broccoli ger det rekommenderade dagsbehovet för en vuxen person.

Tips

Det finns belägg för att C-vitamin i ansiktskrämer kan ha en effekt mot solskador och rynkor. C-vitamin är med andra ord en riktig skönhetsvitamin!

Källor: Livsmedelsverket www.slv.se, Smittskydds- institutet www.smittskyddsinstitutet.se, boken "Allt du behöver veta om skönhetsingrepp" av Anna Bäsén (Norstedts).

Tips!

Det finns belägg för att C-vitamin i ansikts- krämer kan ha en effekt mot solskador och rynkor. En riktig skönhetsvitamin alltså!