Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Byt skor - slipp din smärta

Här är listan på de bra och dåliga skorna.

Platta sulor kan ge värk ända upp i ryggen och ställa till det rejält för både knän, höften och hälarna.

Vi har proffstipsen som hjälper.

Varje gång du går belastar du fötterna med din dubbla kroppsvikt. Det kan innebära 100–200 kilos tyngd på varje fot. Och med för platta skor kan du få ordentlig värk.
De vanligaste problemen till följd av platta skor är hälsporre och hälinflammation. Eftersom hälen vid varje steg tvingas ända ner till marken blir hälsenan spänd och du får värk. Bara genom att komma upp en bit från marken fördelas vikten jämnare över foten och du slipper få ont. Den ultimata höjden för alla skor är en tre centimeter hög klack. Då blir hälsenan mer avslappnad och slipper bli överansträngd.

Påverkar upp i nacken

Eftersom fötterna är grunden för hur vi står och går, kan en felbelastning påverka så skilda områden som ryggen, knäna, höfterna, hälarna och till och med ända upp i nacken.
Problemen uppstår då de stötar som fotvalvet ska hjälpa till att fördela inte tas upp i foten utan i stället går vidare i kroppen och påverkar andra kroppsdelar.
Men det går att få bukt med besvären. Med hjälp av ortopediska iläggsulor kan du bli av med de flesta fotrelaterade problem.

Räknas ut av dator

För att prova ut iläggsulor bör du vända dig till en auktoriserad fotspecialist med kunskap om att gjuta sulor. Vid undersökningen får du kliva upp på en glasskiva som
läser av hur du belastar dina fötter. Informationen skickas till ett dataprogram som ritar upp en sula som ger stöd och avlastning där fötterna behöver det. Den tillverkas sedan i en blandning av kork och silikon.  Ortopediska iläggsulor går att skaffa både via remiss från en läkare eller genom att du själv uppsöker en specialist. Sulorna kan användas i alla skor med utbytbar hygiensula, och det går även att tillverka en nättare iläggsula i silikon för högklackade skor.