Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 29 dec 2011 17:16

Uppdaterad 29 dec 2011 17:35

Bryt en vana och håll nyårslöftet!

NYTT ÅR - NYA VANOR. Det tar bara 21-29 dagar att bryta en livslång vana enligt hjärnforskare. Så redan i februari kan du infria ditt nyårslöfte!

NYTT ÅR - NYA VANOR. Det tar bara 21-29 dagar att bryta en livslång vana enligt hjärnforskare. Så redan i februari kan du infria ditt nyårslöfte!

Foto: Photographer: B-D-S

Har du svårt att hålla nyårslöften? Håll ut - det tar bara tre veckor att bryta en vana.
- Det gäller att se resultatet framför sig, säger förändringskonsulten Torben Wiese.

Första steget.

Foto: Foto: Jonathan Ross

Att avge nyårslöften är populärt, men redan i mars brukar folk bli skamsna. Tiden räckte visst inte till för träningen och röksuget blev olidligt efter bara några dagar.
Den danska förändringskonsulten och författaren Torben Wiese är expert på hur vi bryter vanor.
- Vi håller oss till gamla vanor för då sparar hjärnan energi. Vi tar alltid per automatik det behagliga framför det ovana och obehagliga. Men hjärnforskare har kommit fram till att det faktiskt bara tar 21 till 29 dagar att bryta en vana, säger han.

Fokusera på de små målen

Hemligheten är att fokusera på de små målen i stället för den stora visionen.
- Man ska ha ett huvudmål, själva nyårslöftet. Det gäller att se resultatet framför sig. Varför vill jag göra det här, vad kommer- det att ge mig? Det är där motivationen finns. Men en stor succé bygger också på små succéer. Även stora företag som Volvo och Ikea har massa små segrar bakom sig, säger Torben Wiese.
Stefan Pettersson är mental coach. I sitt arbete har han hjälpt många förbi just den första svåra tiden.
- Det är som en raket som startar från jorden. 80 till 90 procent av all bensin går åt till startsträckan. Men väl där uppe flyter den fram. Då gäller det bara att hålla rätt kurs, säger han.