Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bryt en ovana – exakt så lång tid tar det

66 dagar.

Så lång tid tar det att bli av med en ovana, eller att skapa en ny god vana, visar en ny brittisk studie.

Vill du sluta äta socker? Börja yoga före frukost? Eller helt enkelt ringa din mamma lite oftare?

Psykologiforskaren Philippa Lally har följt 96 personer som under tolv veckor, 84 dagar, försökte ändra ett beteende. Vad de ville förändra var individuellt, och kunde handla om allt från att börja dricka en flaska vatten vid lunch till att löpträna varje dag.

Mot slutet av de tolv veckorna analyserade Lally och hennes forskarteam hur lång tid det tagit för personerna från det att de startade det nya beteendet till att det blev automatiskt: det vill säga en ny god vana.

Resultat: Det finns inga quick fix från en vecka till en annan. Det tog i snitt 66 dagar, nio och en halv vecka, att få vanan att sätta sig och kännas som en naturlig del av personernas vardag.

Forskarna upptäckte också att om man någon gång glömmer eller missar eller inte orkar, göra det man ska så påverkar det inte processen negativt i det långa loppet.

 

Ett misstag då och då spelar med andra ord ingen roll. Det är bara att ta nya tag och fortsätta.

En annan slutsats man kan dra av studien är att man inte ska döma sig själv om man inte känner sig som en ny människa efter en mirakelkur på någon vecka. Eller om man får en svacka och inte orkar träna som man hade tänkt.

Att förändras tar tid. 66 dagar för att vara exakt.