Brasiliensemester blev vändpunkten<br />

När Peter började äta enligt LCHF gick han ner 16 kilo på tre månader, och sedan dess har han hållit vikten.

Foto: Mikael Sjöberg

När Peter började äta enligt LCHF gick han ner 16 kilo på tre månader, och sedan dess har han hållit vikten.

När Peter Nilses såg strandbilderna från Brasilienresan kände han att det fick vara nog och la om kosten.

Redan efter två veckor med LCHF såg han en tydlig skillnad på vågen och nu är han smalare än på länge.

- För första gången sedan 80-talet väger jag under 80 kilo, säger han.

Andra har också läst

Även om han inte tycker om att kalla det jojo-bantning är det precis vad Peter Nilses har ägnat sig åt genom åren. Han har sprungit, ätit lightprodukter, testat olika viktminskningstjänster på nätet och alla möjliga dieter. Samtidigt har han älskat att äta både godis och stora pastalass. Han har gått hungrig, gått ner och gått upp igen.

När han såg bilder på sig själv från en resa till Brasilien förra våren kände han att det måste till en förändring en gång för alla. Redan när vågen för första gången visade över 80 kilo tyckte han att det var för mycket. Nu var han uppe på 94.

- Jag såg mig själv i min fars gestalt. Han hade överviktsproblem och högt blodtryck, nu hade jag gått samma väg, säger han.

Peter hade läst om LCHF i tidningen och ville testa. Så han uteslöt godis, öl, pasta, bröd, potatis och ris. I stället ökade han mängden grönsaker, kött och fett. I veckorna gick det bra men varje lördag föll han för godissuget.

Efter fyra veckor bestämde han sig slutgiltigt och sedan dess har dieten gått som på räls.

- Redan efter ett par veckor började jag sova bättre på nätterna, snarkningarna försvann, jag blev piggare och började gå ner i vikt.

När sommaren kom blev det ännu enklare att äta gott enligt LCHF-metoden. Familjen köpte ny grill och började grilla kött, fiskpaket och alla säsongens grönsaker. Till det egen bearnaisesås.

- Det var jättekul. Det är perfekt med grillat, alla tillbehör funkar utmärkt. Det var absolut ingen uppoffring. Till midsommar kände jag att jag kunde ta en potatis och några bitar sill eftersom jag hade koll på kroppen men då var suget efter de söta inläggningarna borta.

En annan fördel som han la märke till med den nya kosten var att han inte behövde äta lika ofta som förut. Det gjorde att han kunde äta frukost och sedan vara på utflykt hela dagen utan att bli hungrig förrän till kvällen då det var dags att tända grillen igen.

På bara tre månader gick Peter ner 16 kilo. Sedan dess har han hållit vikten och fortsätter äta enligt LCHF-metoden. Blodtrycket är normalt och sockerberoendet äntligen borta.

- Jag kan känna mikroryckningar i benet när jag passerar Pressbyråns nybakade kanelbullar men det är inte ens i närheten av hur det var förut.

Fakta

NAMN: Peter Nilses.

ålder: 47.

bor: Norrtälje.

gör: Entreprenör, driver en lunch- restaurang.

familj: Sambo, tre barn.

vikt då: 94 kilo.

vikt nu: 78 kilo.

målvikt: 78 kilo.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här