Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 15 jan 2013 14:46

Brasiliansk vaxning kan utrota flatlössen

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Inte ett hår så långt ögat kan nå. Nu hävdar sexläkare i Australien att pthirus pubis eller som de flesta känner den - flatlusen - håller på att utrotas i landet, skriver The Sun.

Orsaken: allt fler kvinnor väljer att göra en brasiliansk vaxning, vilket mer konkret innebär att allt könshår vaxas bort.

Wax on, wax off. Dr Miyagis mantra till sin unge lärling Daniel har anammats av många kvinnor i den smärtsamma jakten på hårlöshet kring de privata delarna. Nu visar det sig att smärtan kan vara värt det på flera plan, inte bara kosmetiskt. Inget hår betyder att flatlössen inte får fäste.

Intimrakning främsta orsaken

Kvinnors intimrakning är enligt läkare i Australien den främsta orsaken till att spridningen av flatlöss minskat radikalt. Där är den nästan utrotad och inte sedan 2008 har man haft ett fall där behandling krävdes för att ta död på krypen, menar de.

- "Det brukade vara vanligt förekommande, nu är det väldigt sällsynt. Det beror helt klart på bättre grooming", säger Basil Donovan, ansvarig för sexualhälsa på universitetet New South Wales, till The Sun.

Margareta Frohm-Nilsson, hudläkare på Hudläkargruppen i Stockholm tycker att ordet utrota är att ta i:

- Ett utrotande kräver ju att alla kvinnor gör brasilianska vaxningar, men att det minskar är ju naturligt eftersom det är en större del unga, sexuellt aktiva kvinnor än äldre, som väljer att göra det.

Kliande hårsäcksinflammationer

Margareta Frohm-Nilsson påpekar dock att en nackdel med att göra en brasiliansk vaxning, det vill säga att ta bort allt könshår, är att man riskerar hårsäcksinflammationer.

En hårsäckinflammation liknar en finne men med ett litet hårstrå i mitten, och det är vanligt att de kliar, enligt 1177.se.

Vad är det farmor brukar säga? Vill man vara fin får man lida pin.

 

Läs mer på The Sun:s hemsida.