Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 30 mar 2010 12:45

Uppdaterad 30 mar 2010 13:35

Bränn bort valkarna med nya metoden

Det är okej att äta både pasta och bröd enligt nya, snälla Atkinsmetoden.

Det är okej att äta både pasta och bröd enligt nya, snälla Atkinsmetoden.

Foto: Thinkstock

Bränn bort valkarna snabbt med den nya, snälla Atkinsdieten.
Nu kan du äta både bröd och pasta.
- Man har gått från en ganska sträng diet där man knappt får äta kolhydrater till en där man kan äta ganska mycket, säger GI-experten Ewa Söderström Skiöldebrand.
Atkinsmetoden, en variant av GI-dieten, slog stort i Sverige när den först blev känd. Var och varannan person slutade äta grönsaker och mumsade med gott samvete i sig fett.
Men nu har en radikal förändring skett i dieten.
Amerikanska forskare har undersökt metoden och kommit fram till att den behövde uppdateras.

Mindre fett och protein

Tidigare fick man äta så mycket proteiner som man ville. Nu har det begränsats till mellan 140 och 210 gram per måltid, beroende på ens kroppsvikt.
- Man har dragit ner på både fett- och proteinmängd. Det gör måltiden mer balanserad, säger Ewa Söderström Skiöldebrand, som grundade det så kallade 3-stegsprogrammet i GI-metoden.
Grönsaker är numera tillåtet från dag ett med den nya Atkinsmetoden. Efter två veckor är det till och med tillåtet att äta bröd, ris och pasta.
- Man får äta mer kolhydrater. Men det är fortfarande en begränsad mängd och ska vara av bra kvalitet.
Det som också är nytt är att man ska dra av fibermängden från kolhydraterna. Om du till exempel äter kokta gröna bönor som innehåller fem gram kolhydrater, varav två gram är fibrer så ska du räkna det som tre gram kolhydrater.

Räknar bort fibrer

- Fibrer kan inte kroppen tillgodose som en kolhydrat. Därför räknar man bort det från kolhydrathalten. Oftast står fiberinnehållet på förpackningen, säger Ewa Söderström Skiöldebrand.
Den nya Atkins-metoden är snarlik Ewas trestegsmetod. Hon tycker att det är bra att man tillåter lite mer kolhydrater än tidigare.
- Framförallt om man tränar måste man ha kolhydrater. Man behöver det för att få i gång förbränningen.

Relaterat