ANNONS

Innehåll från Wortie

Vårtor – därför får vi dem och så blir du av med dem

Vårtor är lätt att få – men kan ta tid att bli av med.
Men vad är det som orsakar vårtor, och vad är egentligen den mest effektiva behandlingen?

EXTERN LÄNK: Här hittar du Wortie

Vårtor är den vanligaste typen av hudinfektion och orsakas av virus (HPV). Även om de flesta drabbas någon gång i livet och i allmänhet är ofarliga kan de vara missprydande eller göra ont. Särskilt om de sitter under foten där de växer inåt kan de orsaka smärta när man belastar foten.

Vissa personer är mer benägna att få vårtor än andra. De smittar lätt och viruset som orsakar vårtorna kan överföras genom nära hudkontakt eller genom handdukar eller skor som har använts av personer som har vårtor. Det är också vanligt att vårtor sprids på golv i exempelvis simhallar eller omklädningsrum. Det gäller särskilt fotvårtor.

Går att behandla själv

Oftast brukar vårtorna försvinna av sig själv, med det kan ta lång tid, ibland flera år. Hos barn försvinner 50 procent av vårtorna inom 6 månader även utan behandling och två tredjedelar av vårtorna är borta inom två år. Hos vuxna är de mer envisa, även om de försvinner även där till slut.

– Även om man inte måste behandla kan det vara skönt att bli av med vårtan som kan sitta på obekväma ställen, vara i vägen eller vara missprydande till exempel, säger Anna Sohlin Lindvist, skolsköterska som ofta kommer i kontakt med barn med vårtor.

I stället för att vänta ut vårtan går de enkelt att behandla med receptfria medel som köps på apoteket.

– Ett sätt att snabbt bli av med vårtorna är att frysa. Oftast räcker en behandling, säger Anna Sohlin Lindqvist.

Wortie har flera olika vårtbehandlingsmedel, både frysbehandling, plåster och gel.

– Det finns olika åldersgränser för vilket medel man rekommenderar, och det är viktigt att läsa bruksanvisningen noga.

Om du är osäker på om det är en vårta, eller om vårtan blöder, är sårig eller sitter på andra ställen än händer och fötter rekommenderar Anna att först kontakta en vårdcentral för bedömning innan man behandlar själv.

EXTERN LÄNK: Här hittar du Wortie

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Wortie och ej en artikel av Hälsoliv

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande