ANNONS

Innehåll från Voltaren

Vilken värk är vad? Här är skillnaderna och lösningarna

Så kan du lära dig känna skillnad på olika typer av värk.

Så kan du lära dig känna skillnad på olika typer av värk.

Muskelvärk, ryggskott eller en smärta från en skada – hur ska man egentligen veta varför det gör ont?
Här får du några tips och råd om olika typer av värk – och hur du känner igen skillnaden.

Andra har också läst

Hitta rätt hjälp för din smärta här

Smärta och värk är en obehaglig känsla och fungerar ofta som en varningssignal som talar om att något är fel i kroppen. Smärtan kan ta sig olika uttryck och bero på många olika saker, men ofta beror den på en inflammation i leder, ledband eller muskler.
Här ska vi titta närmare på tre olika typer av smärta.

Smärta i musklerna kan bero på stress

En skadad muskel kan leda till en inflammation, som i sin tur orsakar smärta och svullnad.
Muskelsmärta kan vara så lindrig att du knappt märker den – eller så kraftig att du nästan inte alls kan använda muskeln. Oftast blir du bättre på några dagar.
Du kan få smärta i musklerna av överansträngning eller en mindre skada. En annan vanlig orsak till muskelvärk är stress. När du känner dig spänd och stressad producerar kroppen hormoner som får musklerna att dras samman, vilket gör dig känsligare för smärta. Om musklerna i hela kroppen värker kan det bero på en infektion, som exempelvis en vanlig förkylning.

Knälederna är särskilt känsliga

De rörelser vi gör varje dag innebär att lederna konstant utsätts för tryck och påfrestningar. Det kan göra att vi får ont i lederna. Ledsmärta kan också bero på skador och tillstånd som leder till kronisk värk, som oftast påverkar knän, höfter och de små lederna i händerna.
De leder vi oftast får ont i är fingrar, knän, höfter, vrister och axlar. Knälederna är särskilt känsliga eftersom de bär upp hela vår kroppsvikt och påfrestas extra så fort vi springer eller hoppar.
Ledsmärta kan påverka dig på många sätt, beroende på var du upplever den. Du kan till exempel få svårt att promenera, lyfta saker eller resa dig upp.

Smärta från skador

Skadar vi oss kan vi såklart också få ont. En skada kan vara allt från lindrig till väldigt allvarlig, och vara kortvarig eller ihållande. Symptomen ser olika ut beroende på vilken skada det är men vanliga symptom är smärta, svullnad, blåmärken och oförmåga att röra sig fritt.
Ofta får vi skador när vi halkar, faller eller lyfter. Det är också vanligt att skada sig i samband med idrott. Då handlar det ofta om knäskador, skada på hälsenan, stukningar, vrickningar och sträckningar samt axelskador.

Det kan du göra när du redan har drabbats

Värk och smärta beror ofta på en inflammation i muskler eller leder. När vi drabbas av en överansträngd muskel kommer kroppen att aktivera sin naturliga läkningsprocess, försvarsmekanismen som vi kallar för inflammation. Vanliga symptom är värme, svullnad, rodnad och smärta – ofta med begränsad rörlighet som följd som kan påverka din vardag och livskvalitet negativt.
Många använder sig då av en antiinflammatorisk gel som kan lindra symptomen och underlätta rörelse som är en viktig del av läkningsprocessen. Till skillnad från kylgeler och värmedynor som bara kyler eller värmer huden minskar den också inflammationen. Detta är särskilt viktigt när det gäller behandling av led-, rygg-, nack- eller muskelsmärta, eftersom en av de bakomliggande orsakerna till dessa typer av smärta ofta är inflammation.

Har du ont? Köp Voltaren här!

Voltaren

Voltaren 23,2mg/g Gel (diklofenak), receptfritt antiinflammatoriskt läkemedel. För behandling av lokal lätt till måttlig smärta vid muskel- och ledskador som tex. sportskador. Från 14 år. Ej för gravida kvinnor under tre sista graviditetsmånaderna. Behandling max 14 dagar annat än på läkarens inrådan. Läkare kontaktas om Voltaren gel ej gett smärtlindring efter 7 dagar, eller om symtomen förvärras.
Läs bipacksedeln noggrant. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, se.gsk.com.
Trade marks are owned by or licensed to the GSK group of companies. www.voltaren.se
CHSE/CHVOLT/0064/19 November 2019

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio och Voltaren och ej en artikel av Hälsoliv

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här