ANNONS

Innehåll från Libresse

Mensvärken som är en sjukdom – tecken på att du är drabbad

En av tio kvinnor lider av endometrios – en sjukdom som ofta ger så svåra smärtor att vardagen försämras.

Ändå är kunskapen om sjukdomen låg, visar en aktuell undersökning.

Hur vet jag om jag är drabbad, och vilken lindring finns? 

EXTERN LÄNK: Läs mer om endometrios på libresse.se   

 

Endast var tredje kvinna har kunskap om den vanliga sjukdomen endometrios, enligt en ny undersökning från Libresse där 4113 kvinnor deltog.

Av de kvinnor som har sjukdomen svarar nästan hälften att de skäms för att prata om sina problem och försöker dölja dem, och att de inte blir lyssnade på om de försöker beskriva sina smärtor.

Undersökningen visar att det finns en utbredd tystnadskultur om kvinnohälsa och intima upplevelser som endometrios, missfall, klimakteriet och fertilitetsfrågor.

 

”Demon försöker slita sig ut”

Med kampanjen #wombstories (livmoderberättelser) vill Libresse bryta tystnaden. Under hashtaggen kan kvinnor över hela världen vittna om sina upplevelser.

Många skriver om endometrios. En kvinna beskriver smärtan som ”känslan av att en demon försöker slita sig ut igenom livmodern” och en annan kvinna som att ”en elefant med stilettklackar hoppar på min livmoder”.

Vad är då endometrios?

Sjukdomen innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinnan växer utanför livmodern. Kroppen försöker sedan stöta ifrån sig den malplacerade vävnaden, vilket ofta är extremt smärtsamt. Ett vanligt symtom är att ha mycket ont i samband med mens. 

 

Riklig mens, inflammationer och smärta

Vid menstruation får kroppen signaler om att livmoderslemhinnan ska börja blöda. Om du har endometrios sitter vävnad som kroppen vill få ut utanför livmodern och har ingenstans att ta vägen. Det leder till mycket riklig mens, inflammationer och extrem smärta i magen och bäcken. I vissa fall kan man få ärrbildning eller cystor.

En annan konsekvens är att det kan vara svårt att bli gravid.

 

Sjukdomen avfärdas som mensvärk

För vissa är smärtan inte kronisk och ganska enkel att hantera med läkemedel – medan andra kan ha så ont att de inte kan jobba eller umgås.

Trots att man kan få symtom redan vid sin första mens är snittiden för att få en diagnos hela 7 år. En förklaring är brist på kunskap och att sjukdomen avfärdas som ”svår mensvärk” och inte utreds ordentligt.

Att få en diagnos beskriver många kvinnor som en lättnad. En kvinna skriver på #wombstories: ”Det var skönt att äntligen kunna sätta ett namn på de funktionsnedsättande kramperna jag fick varje månad.”

 

Hur vet jag om jag är drabbad?

Här är vanliga symtom:

• Du får mycket ont när du har mens. Du har lång och riklig mens.

• Du har smärtor i nedre delen av magen hela tiden, mer eller mindre. Du har smärtor som strålar mot ryggen och ner i benen. Du har smärtor långt in i slidan och i magen när du har samlag.

• Du har symtom som liknar urinvägsinfektion eller IBS (som diarré eller förstoppning).

• Det gör ont när du kissar eller bajsar. Du har blod i urin/avföring vid mens.

• Du känner dig allmänt sjuk, trött, illamående, får feber.

• Du har svårt att bli gravid.

 

Behandlingar mot endometrios

Endometrios är en kronisk sjukdom som inte går att bota, men lindring finns.

1. Smärtlindrande läkemedel

Om smärtan inte är för svår kan den minska av receptfria värktabletter. Vid svårare smärta, rådgör med en gynekolog eller läkare; du kan behöva receptbelagd medicin.

2. Annan smärtlindring

Akupunktur, värmedyna och nervstimulering med svaga elektriska strömmar kan ge lindring. 

3. Läkemedel med hormoner

Sjukdomen är beroende av östrogen. Med en hormonbehandling minskar östrogenet i kroppen vilket kan ge god lindring. Först brukar man prova vanliga kombinerade p-piller med både östrogen och gestagen. Om det inte ger resultat testar man antingen läkemedel med enbart gestagen eller en GnRH-analog. 

4. Kompletterande behandling

Motion stärker både kropp och själ och kan minska smärta. Vissa får hjälp av att lägga om kosten – ett tips är att föra en kostdagbok för att upptäcka samband, och sedan undvika kost som triggar smärtan. Avslappningsövningar och kognitiv beteendeterapi (KBT) kan hjälpa vissa att hantera sin smärta.

5. Kirurgi

Om inget annat hjälper kan endometrios opereras bort – oftast genom titthålsoperation för att avlägsna endometrios och eventuella sammanväxningar. I vissa fall opererar man bort äggstockarna och livmodern.

 

Dela din berättelse

Misstänker du att du har endometrios? Boka tid hos en gynekolog eller på vårdcentralen – det är viktigt att du blir undersökt.

Dela gärna med dig av din endometrioshistoria under hashtaggen #wombstories för att hjälpa andra i samma sits!

EXTERN LÄNK: Läs mer om endometrios på libresse.se    

Ny undersökning: 6 av 10 män vet inget om endometrios

•36 procent av kvinnorna och 59 procent av männen har ingen kunskap om sjukdomen endometrios, som drabbar 10 procent av alla kvinnor.

• Av kvinnorna som har sjukdomen svarar 47 procent att deras smärtproblem inte blir lyssnade på, 46 procent skäms för att berätta om sina problem och 43 procent försöker hålla sjukdomen hemlig.

• En av fyra kvinnor och en av tio män har diskuterat sjukdomen med en kvinnlig vän.

Källa: Libresse #wombstories Research Report där 4113 kvinnor och 4008 män deltog. Deltagarna kommer från 8 länder, däribland Sverige.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Libresse och ej en artikel av Hälsoliv

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!