ANNONS

Innehåll från Libresse

Det här ska du tänka på när du rakar underlivet

Raka, vaxa, trimma eller låta det växa fritt?
Du bestämmer själv hur du vill ha håret i ditt underliv – och att ta bort det är ett aktivt val.
Väljer du att göra det finns det flera saker som kan vara bra att känna till.
Här går vi igenom några av de viktigaste.

EXTERN LÄNK: Allt du behöver veta om intimrakning

 

Måste man raka håret i underlivet? Svaret är enkelt: Naturligtvis inte, valet är bara ditt.

Håret finns där av en anledning – och att välja att ha det kvar är både helt naturligt och en självklarhet för många kvinnor. Det är bara du själv som kan bestämma hur du vill ha det och vad du trivs med.

När du väljer att ta bort det kommer den känsliga huden under fram – och då kan den behöva lite extra kärlek och omsorg.

Därför har du hår i underlivet 

Precis som på huvudet varierar utseendet på håret i underlivet från person till person, samtidigt fyller det flera viktiga funktioner. Det håller underlivet luftigt, leder bort fukt, skyddar mot kläder som skaver och gynnar den naturliga pH-balansen som håller svampinfektioner och hudirritationer borta.

 

Om du aktivt gör valet att ta bort håret – allt eller delar av det – finns olika metoder att använda. Ett vanligt sätt är att raka sig, andra är att vaxa, trimma, klippa, tråda eller att  använda sig av hårborttagningskräm, laser eller epilering.

Så rakar du utan problem

Rena och bra redskap och produkter är en förutsättning om du väljer att raka håret i underlivet. Du behöver en supervass rakhyvel och en mild rakkräm. När du börjar rakningen ska du tänka på att raka medhårs och inte mot hårets riktning. Se också till att huden är fuktig och var lätt på handen så du inte trycker för hårt med hyveln.

Huden är känslig för rispor eller skärsår och för att rakningen ska bli smidigare kan man också skrubba huden någon dag innan och sedan börja med att först trimma håret med en liten sax eller trimmer.

Vid sidan om rakning är vaxning en vanlig metod och en del kvinnor upplever att det dröjer längre innan håret växer ut igen och att de blir mindre stubbigt och strävt. Andra tycker att metoden är smärtsam. Huden kan även bli lite röd och irriterad något dygn efter en vaxning.

Så sköter du huden efter hårborttagning

Väljer du att ta bort hår i underlivet blir den känsliga huden under mer exponerad. Eftersom det naturliga skyddet försvinner kan risken för olika typer av problem och obehag som rakfinnar, inåtväxande hårstrån eller hårsäcksinflammation öka. Det blir då extra viktigt att sköta den med milda och skonsamma produkter och tvätta dagligen med en mild intimtvätt.

 

EXTERN LÄNK: Allt du behöver veta om intimrakning

 

FAKTA Fem tips – så tar du hand om ditt underliv:

1. Undvik tvål – tvätta med en intimtvätt som inte rubbar den naturliga pH-balansen i underlivet en gång om dagen.

2. Låt ditt underliv andas. Bär mjuka underkläder av bomull på dagen och passa på att lufta det på nätterna när du sover.

3. Känns trosorna fuktiga kan du använda trosskydd som är skonsamma mot din hud för en fräsch känsla.

4. Om du rakar håret i underlivet tänk på att använda en bra hyvel och raka medhårs.

5. Använd en menskalender för att hålla koll på din menscykel och lära känna din kropps naturliga rytm. Då kommer du lättare märka när något blir annorlunda.

 

FAKTA: Intimvårdsprodukter PureSensitive™ från Libresse

• Innehåller 0 procent vanliga allergener (från listan över de 26 reglerade allergenerna med testmetod NF EN 16274 inom EU), 0 procent parfym och 0 procent färgämnen – allt för att minska risken för hudirritation.

• Är dermatologiskt testade.

• Intimtvätten innehåller 0 procent tvål och blandningen av milda ingredienser gör rent den känsliga huden på ett skonsamt vis och kan användas varje dag.

• Tar hänsyn till den naturliga pH-balansen i ditt underliv.

• I PureSensitive-serien finns intimtvätt, intimservetter, dag- och nattbinda och trosskydd.

 

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Libresse och ej en artikel av Hälsoliv

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!