ANNONS

Innehåll från Libresse

3 vanliga underlivsproblem – och hur du kan slippa dem

Underlivsproblem som klåda, sveda och irritation drabbar de flesta kvinnor någon gång i livet.
Ja, det är obehagligt – men många gånger ofarligt.
Här är några råd om vad du kan göra när de dyker upp – och hur du kan minska besvären.

EXTERN LÄNK: Ge din ömtåliga hud lite extra kärlek

Om det kliar

Klåda är ett av de absolut vanligaste besvären och kan ha många orsaker. Det kan bero på kläder som skaver, hårborttagning eller produkter som till exempel tvål och tvättmedel som kan rubba den naturliga balansen i underlivet.

För att undvika kliet är det därför bra att lufta sitt underliv, bära sköna underkläder i bomull och vårda den känsliga huden med milda och skonsamma produkter.

Men det kan också klia av andra orsaker. En vanlig anledning är svamp. Förutom att det kliar kan blygdläpparna bli röda och du får vita och gryniga flytningar. Svamp i slidan går ofta över av sig själv inom några dagar men kan också behandlas med receptfria läkemedel.

Är du osäker på om det är svamp eller vad som orsakar besvären ska du alltid vända dig till vården eftersom klåda också kan bero på könssjukdomar och då behöver du behandling.

Om flytningarna förändras

Att lära känna sina flytningar är ett av de absolut bästa sätten att hålla koll på hur underlivet verkligen mår. Ändrar flytningarna färg, lukt eller konsistens – då kan det vara ett tecken på att något inte är som det ska.

Har du flytningar som är grågröna och börjar lukta illa kan det beror på en infektion i slidans slemhinnor, en så kallad bakteriell vaginos. Det låter kanske läskigt, det är absolut inte skönt – men är oftast helt ofarligt. Vaginosen beror på att det har blivit obalans bland bakterierna i underlivet och det är därför inte ovanligt att du samtidigt drabbas av en svampinfektion.

Eftersom pH-värdet i underlivet redan är ur balans när du har en bakteriell vaginos blir du samtidigt även mer känslig för andra typer av infektioner och det är därför bra att vända sig till en gynekolog eller en vårdcentral för att få råd och hjälp.

Om det svider

När slemhinnorna i underlivet blir torra kan du drabbas av sveda. Det kan bland annat uppstå i samband med klimakteriet då östrogennivåerna i kroppen sjunker men kan också bero på svamp.

Svedan kan också vara tecken på en urinvägsinfektion, som drabbar de flesta kvinnor någon gång i livet. Då har bakterier har kommit in i urinvägarna och det svider när du kissar. Misstänker du att du har drabbats av en urinvägsinfektion ska du vända dig till vården.

Så sköter du ditt underliv

Att ta hand om sitt underliv med milda intimvårdsprodukter som bibehåller hudens naturliga pH-balans kan minska risken att drabbas av problem och obehag. Det finns flera speciellt framtagna produkter som är extra skonsamma för den känsliga huden i underlivet, som Libresses PureSensitive-serie med intimtvätt, intimservetter, bindor och trosskydd.

 

Har du besvär är det viktigt att du hittar den bakomliggande orsaken och söker vård på vårdcentralen eller hos en gynekolog.

 

EXTERN LÄNK: Ge din ömtåliga hud lite extra kärlek

 

FAKTA Fem tips för ett välmående underliv

• Undvik tvål – tvätta med en intimtvätt som inte rubbar den naturliga pH-balansen en gång om dagen.

• Låt ditt underliv andas. Bär mjuka underkläder av bomull på dagen och passa på att lufta det på nätterna när du sover.

• Känns trosorna fuktiga kan du använda trosskydd som är skonsamma mot din hud för en fräsch känsla.

• Om du rakar håret i underlivet tänk på att använda en bra hyvel och raka medhårs.

• Använd en menskalender för att hålla koll på din menscykel och lära känna din kropps naturliga rytm. Då kommer du lättare märka när något blir annorlunda.

 

FAKTA: Intimvårdsprodukter PureSensitive™ från Libresse

• Innehåller 0 procent vanliga allergener (från listan över de 26 reglerade allergenerna med testmetod NF EN 16274 inom EU), 0 procent parfym och 0 procent färgämnen – allt för att minska risken för hudirritation.

• Är dermatologiskt testade.

• Intimtvätten innehåller 0 procent tvål och blandningen av milda ingredienser gör rent den känsliga huden på ett skonsamt vis och kan användas varje dag.

• Tar hänsyn till den naturliga pH-balansen i ditt underliv.

• I PureSensitive-serien finns intimtvätt, intimservetter, dag- och nattbinda och trosskydd.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Libresse och ej en artikel av Hälsoliv

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!