ANNONS

Innehåll från HBO Nordic

Så vet du om din partner döljer något för dig

Små vita lögner är något som de flesta drar någon gång, medan andra större lögner kan få stora konsekvenser och till och med vara livsavgörande. 

Har du en magkänsla att allt inte är som det ska, och inte vet om du ska lita på den? 

Här är tecknen du ska leta efter för att ta reda på om din partner ljuger eller döljer något för dig. 

I nya serien ”The Undoing” på HBO Nordic, som nyligen har haft premiär, upptäcker Grace Fraser (Nicole Kidman) att allt inte är som det verkar i hennes till synes perfekta liv på de flottare delarna av Manhattan i New York. Efter ett dödsfall som sker under häpnadsväckande omständigheter väcks misstankar om att hennes man Jonathan (Hugh Grant) döljer något för henne och sin omgivning. Ska hon, som är terapeut och till vardags ger råd till andra, lita på sin man eller sin gnagande magkänsla? 

Att upptäcka att någon närstående ljuger eller döljer något är inte alltid så enkelt. 

Men det finns några sätt att komma närmare sanningen. 

1. Titta på kroppsspråket

Ett nervöst beteende behöver inte automatiskt betyda att personen ljuger, den kan också känna av att det är en pressad situation eller känna sig obekväm med att ha ett ”deep-talk”. 

Men om din partner håller handen för munnen eller försöker dölja munnen när hen pratar kan det vara ett tecken på att hen ljuger. 

Att blinka överdrivet mycket eller undvika ögonkontakt genom att titta ner i golvet nämns också ofta som ett tecken. 

När vi är nervösa använder vi ofta våra händer på ett onaturligt sätt. Antingen så gömmer man dem under bordet eller börjar röra vid konstiga ställen på kroppen, som att plötsligt börja klia sig på armen, halsen, bakom öronen eller i ögonen. Att lägga armarna i kors kan vara ett tecken på att man tar en försvarsställning, att man är på defensiven eller vill distansera sig. 

Även fötterna kan avslöja om vi döljer något. Det är nämligen den kroppsdel vi har minst koll på i pressade situationer och när vi känner oss stressade eller fyllda av skuld så rör eller stampar vi oftast omedvetet med fötterna. Så även om munnen säger en sak kanske fötterna berättar något helt annat. 

2. Lägg märke till HUR personen pratar

En person som ljuger brukar vilja distansera sig själv från lögnen, vilket görs genom att inte använda ”jag” eller ”mig” lika ofta utan ofta hellre berättar utifrån tredje person. En lögnare använder också oftare ett mer aggressivt språk än vad som hade behövts. 

Även händelseförloppet är annorlunda i en lögn. Medan en verklig historia sällan går från punkt A till B där mycket oförutsett händer på vägen är en lögn oftast mycket enklare och rakare. Detta då det är svårt att hitta på oförutsedda händelser. 

Men en lögn tenderar ofta ha ett språk som man annars inte skulle ha använt. Kanske har personen i förväg övat in vad som ska sägas?

3. Ställ oväntade frågor

Om du tror att din partner ljuger och berättar en osann historia som har övats in i förväg kan du testa att ställa en oväntad fråga. Om det är något som inte är uttänkt i förväg kan du se på reaktionen om det verkar trovärdigt eller om din partner får panik och inte kan svara eller lindar in sig i ett konstigt resonemang. 

4. Använd vad du redan vet

Säg att din partner har sagt att den träffade en viss vän på lunch, men du råkar veta att den vännen gjorde något helt annat vid den tidpunkten. Då kan du fråga hur lunchen var, och märker ganska snabbt om din partner döljer något eller inte. Om hen ljuger om den detaljen så finns det troligtvis något mer som döljs där bakom.  

EXTERN LÄNK: Testa HBO Nordic gratis i 2 veckor 

Nicole Kidman och Hugh Grant i hypade serien ”The Undoing”

”The Undoing” är baserad på romanen ”You should have known” av Jean Hanff Korelitz. 

Välkända David E Kelley (Big Little Lies, Ally McBeal) har skrivit manus och för regi står den danska prisade regissören Susanne Bier. 

Nicole Kidman och Hugh Grant gör huvudrollerna som Grace och Jonathan Fraser, medan Noah Jupe spelar parets son. På rollistan finns även danska skådespelaren Sofie Gråbøl, Donald Sutherland, Edgar Ramirez, Lily Rabe, Ismael Cruz Cordova, Matilda De Angelis och Noma Dumezweni.

”The Undoing” hade premiär 26 oktober på HBO Nordic. 

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och HBO Nordic och ej en artikel av Hälsoliv

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!