ANNONS

Innehåll från Deversify

Nu kan du se när kroppen bränner fett

Vad vi äter påverkar vår hälsa – och många kroppsliga besvär beror på att vi stoppar i oss fel saker. Men att få bukt med övervikt och en ohälsosam livsstil är inte lätt.

Genom en enkel mätning hemma kan du nu följa din ämnesomsättning och direkt se när kroppen bränner fett.

EXTERN LÄNK: Investera i hälsosamma vanor med Acetrack 

Övervikt och fetma ökar risken att drabbas av flera sjukdomar, som diabetes typ två, depression och hjärt- och kärlsjukdomar – och allt fler svenskar befinner sig i riskgruppen. Trots att många känner till hur farligt fettet som sätter sig runt magen är kan det vara svårt att veta hur man ska göra för att bli av med det.

– Vi rör oss för lite och stressar för mycket. Men framförallt så äter vi fel. För att behålla hälsan långsiktigt behöver många framförallt i medelåldern gå ner i vikt – och för det kommer det krävas ett antal livsstilsförändringar, säger Anders Murman, grundare av företaget Deversify, som utvecklar mobila hälsoprodukter som mäter nivåer av olika ämnen i kroppen. 

Kroppen bygger upp en insulinresistens

Problemen kommer ofta smygande och inte sällan samtidigt som många går igenom stressiga perioder i livet. Det leder till att den egna hälsan lätt hamnar i skymundan och tid för matlagning, träning och återhämtning prioriteras bort.

– Många mår dåligt och upplever dessutom att trenden går åt fel håll. De kanske sover dåligt, lider av migrän eller ökar något kilo i vikt i halvåret, säger Anders Murman och fortsätter:

– Ofta har problemen med vår ämnesomsättning att göra med och beror på livsstilsvalen i hur och vad vi äter. När du hela tiden stoppar i dig kolhydrater får du höga insulinnivåer, som över tid bygger upp något som kallas för insulinresistens. Vi är inte byggda för att hela tiden ha höga insulinnivåer och vi vet är att det är farligt att äta så här mycket socker och kolhydrater som vi gör idag.

Så fungerar Acetrack

Att få verktyg för att lära sig hur den egna metabola hälsan fungerar kan då vara en hjälp att komma på rätt väg. Därför har förtaget utvecklat Acetrack, en mätare som direkt ser när kroppen bränner fett och när levern jobbar med det farliga bukfettet. 

– Acetrack är en utandningsmätare som mäter mängden aceton i luften du andas ut. När levern bryter ner fett blir aceton en restprodukt. Den flyktiga gasen utsöndras i blodet och tar sig sedan ut ur kroppen genom luften från lungorna. Du får ett kvitto på om din kropp har ställt om till fettbaserad energiförsörjning, berättar Anders Murman.

Värdet visas i ppm och förs sedan över till en app på din smartphone där du enkelt kan följa din förbränning.

Lär dig förstå din kropp

Mätaren är den första av sitt slag som är icke-invasiv och med tillräcklig noggrannhet för användning hemma och kan vara ett hjälpmedel för dem som vill minska i vikt och lära känna hur sin personliga ämnesomsättning fungerar. 

Jämnast resultat får du om du använder Acetrack direkt när du vaknar. Det gör det också möjligt för dig att få en överblick över hur dina personliga värden ser ut över en tid. 

– Mät direkt på morgonen innan du druckit kaffe, ätit frukost eller borstat tänderna. Överlag så påverkas mätningen av mungaser, det vill säga av allt som du har eller haft i munnen senaste minuterna. Så bort med allt ur munnen, även snus och tuggummi, innan du mäter.

Oavsett vilken livsstilsförändring du väljer kan det ta tid innan du ser resultat på vågen eller i spegeln – här får du veta direkt om din kropp har börjat bränna fett.

– Hur du behöver äta är individuellt och det handlar ofta om en fin balans. Det centrala är att du måste förstå din egen hälsa och din egen metabolism och det här kan vara ett sätt att hjälpa dig med det, säger Anders Murman.

EXTERN LÄNK: Investera i hälsosamma vanor med Acetrack 

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Deversify och ej en artikel av Hälsoliv

Aktuellt just nu