ANNONS

Innehåll från Barnängen

Tvättar du händerna på rätt sätt?

Tvättar du verkligen händerna på rätt sätt?
Om inte riskerar du att plocka upp och föra vidare dåliga bakterier.
Här är en guide – så blir du ren på riktigt!

Andra har också läst

Botanisera i Barnängens sortiment och hitta nya favoriter

Mobiler, hissknappar, dörrhandtag, kaffeautomaten på jobbet, kundkorgar... Varje dag utsätts vi för tusentals bakterier – som vi i vår tur sedan sprider vidare. På våra händer finns det cirka 3000 bakterier, och eftersom vi tar oss i ansiktet med händerna flera gånger i timman är det inte så märkligt att förkylningar och andra sjukdomar dyker upp titt som tätt.

Tvätta rätt

Ett effektivt sätt för att minska risken att sprida bakterier och virus är dock så enkelt som att tvätta händerna med tvål och vatten. Men, många gör det på fel sätt. Kanske blöter du händerna snabbt, tar lite tvål och sköljer direkt. Det räcker inte. Man måste gnugga ordentligt för att bli riktigt ren.

– Det är inte enbart tvålen som dödar bakterierna, utan friktionen som skapas av löddret, säger bakterieexperten Kelly Reynolds till Buzzfeed News.

Hur många gånger per dag man ska tvätta händerna varierar beroende på vad man gör eller vad man jobbar med. Men en bra tumregel att gå efter är att man alltid ska tvätta händerna efter toa-lettbesök, när man varit ute och innan, under och efter matlagning.

Använd mild tvål

Tvättar man händerna ofta kan tvålen torka ut huden, som kan bli röd och irriterad. I värsta fall kan även eksem utvecklas. Det är därför det är så viktigt att använda en mild tvål. Barnängens nya serie innehåller två handtvålar i dofterna frisk havsalg och mjuk bomull. De vårdande produk-terna har ett hudvänligt pH-värde, är miljömärkta och veganska.

Glöm inte att torka

Men hur ska man då göra för att verkligen få rent sina händer när man tvättar dem? Världshälso-organisationen, WHO, har en rekommendation för hur man ska tvätta händerna på rätt sätt, så gå efter den här guiden nästa gång du tvättar händerna. Glöm bara inte att torka händerna or-dentligt efter, det är också viktigt.

– Om dina händer fortfarande är blöta kommer du plocka upp och överföra bakterier väldigt lätt, säger Reynolds till Buzzfeed News.

WHO:s guide till hur du tvättar händerna på rätt sätt

1. Tvåla in händerna och gnugga handflatorna mot varandra.

2. Gnugga ena handryggen och mellan fingrarna, gör likadant på andra handen.

3. Sätt handflatorna mot varandra och fläta ihop fingrarna, gnugga.

4. Håll ihop dina fingrar så att de rör vid den andra handens handflata och gnugga.

5. Ta tag runt ena tummen och gnugga, gör likadant på andra handen.

6. Gnugga ena handens fingrar i den andra handflatan, gör likadant på andra handen.

LÄS MER: Se mer av Barnängens sortiment

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio och Barnängen och ej en artikel av Hälsoliv

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer