Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Innehåll från Ancestry

Så enkelt gör du ett DNA-test – och får koll på ditt ursprung

Är du nyfiken på ditt ursprung, och vill hitta okända släktingar?
Då kan du göra ett DNA-test – genom att skicka ett salivprov på posten.
Så här går det till, steg för steg.

Beställ här: Gör ett DNA-test

DNA-tekniken har utvecklats snabbt. I dag kan privatpersoner göra ett test för få veta mer om sitt genetiska ursprung, hitta släktingar runtom i världen – eller kanske lösa en gammal familjegåta.
– Ett DNA-test kan förändra ditt liv, säger Brad Argent, talesperson för Ancestry som är marknadsledande inom DNA-tester för släktforskning.

– Det händer att folk hittar en tidigare okänd moster, kusin eller till och med ett syskon.

För både kvinnor och män

AncestryDNA undersöker DNA från autosomala kromosomer: kromosomer som inte är könsbestämmande. Därmed blir det möjligt att spåra släktingar i alla grenar av släktträdet, både på mammas och pappas sida – och både kvinnor och män kan göra testet.

– Testet kombinerar avancerad DNA-forskning med världens största online-tjänst för släktforskning. Du får både information om ditt genetiska ursprung och hjälp att hitta nya släktingar, förklarar Brad Argent.

Så här går det till:

1. Du aktiverar ett DNA-kit (https://ancstry.me/2WTonlf) som skickas hem till dig. Med det följer instruktioner som är enkla att följa: Du spottar saliv i en tub som du skickar i ett förbetalt kuvert med posten.

– Du ska inte äta eller dricka, röka eller tugga tuggummi halvtimmen innan du gör testet. Ett tips är att tänka på din favoriträtt innan du spottar – då utsöndras mer saliv, säger Brad Argent.

2. Ditt DNA analyseras i ett lab. AncestryDNA avläser cirka 720 000 markörer (platser) i din arvsmassa, och jämför detta med en referensdatabas av DNA från mer än 500 regioner över hela världen.

3. Inom 6-8 veckor (från det att labbet fått ditt DNA-prov) får du ett mejl med en länk till ditt resultat som finns online på ditt konto, som skyddas av ett lösenord.

Vad får jag veta?

– Du får en procentuell nerbrytning av din genetiska bakgrund. Du är kanske 60 procent svensk men har rötter i andra länder och världsdelar.

– Du får också en lista med matchningar – personer som är släkt med dig – som du kan välja att kontakta. Ditt DNA har matchats mot DNA från de cirka 15 miljoner personer som också gjort AncestryDNA-testet.

Kan upptäcka fascinerande släkthistorier

Hos Ancestry kan du också få tillgång till världens största online-gemenskap för släktforskning, med flera miljoner släktträd och mer än 20 miljarder uppgifter ur historiska dokument.

– Ditt resultat är den perfekta starten för att fortsätta att släktforska. Många gånger kan man upptäcka fascinerande släkthistorier, avslutar Brad Argent.

JUST NU: Släktforska online, testa gratis i 14 dagar med Ancestry