ANNONS

Innehåll från Ancestry

Så enkelt gör du ett DNA-test – och får koll på ditt ursprung

1 av 2

2 av 2

Är du nyfiken på ditt ursprung, och vill hitta okända släktingar?
Då kan du göra ett DNA-test – genom att skicka ett salivprov på posten.
Så här går det till, steg för steg.

Andra har också läst

Beställ här: Gör ett DNA-test

DNA-tekniken har utvecklats snabbt. I dag kan privatpersoner göra ett test för få veta mer om sitt genetiska ursprung, hitta släktingar runtom i världen – eller kanske lösa en gammal familjegåta.
– Ett DNA-test kan förändra ditt liv, säger Brad Argent, talesperson för Ancestry som är marknadsledande inom DNA-tester för släktforskning.

– Det händer att folk hittar en tidigare okänd moster, kusin eller till och med ett syskon.

För både kvinnor och män

AncestryDNA undersöker DNA från autosomala kromosomer: kromosomer som inte är könsbestämmande. Därmed blir det möjligt att spåra släktingar i alla grenar av släktträdet, både på mammas och pappas sida – och både kvinnor och män kan göra testet.

– Testet kombinerar avancerad DNA-forskning med världens största online-tjänst för släktforskning. Du får både information om ditt genetiska ursprung och hjälp att hitta nya släktingar, förklarar Brad Argent.

Så här går det till:

1. Du aktiverar ett DNA-kit (https://ancstry.me/2WTonlf) som skickas hem till dig. Med det följer instruktioner som är enkla att följa: Du spottar saliv i en tub som du skickar i ett förbetalt kuvert med posten.

– Du ska inte äta eller dricka, röka eller tugga tuggummi halvtimmen innan du gör testet. Ett tips är att tänka på din favoriträtt innan du spottar – då utsöndras mer saliv, säger Brad Argent.

2. Ditt DNA analyseras i ett lab. AncestryDNA avläser cirka 720 000 markörer (platser) i din arvsmassa, och jämför detta med en referensdatabas av DNA från mer än 500 regioner över hela världen.

3. Inom 6-8 veckor (från det att labbet fått ditt DNA-prov) får du ett mejl med en länk till ditt resultat som finns online på ditt konto, som skyddas av ett lösenord.

Vad får jag veta?

– Du får en procentuell nerbrytning av din genetiska bakgrund. Du är kanske 60 procent svensk men har rötter i andra länder och världsdelar.

– Du får också en lista med matchningar – personer som är släkt med dig – som du kan välja att kontakta. Ditt DNA har matchats mot DNA från de cirka 15 miljoner personer som också gjort AncestryDNA-testet.

Kan upptäcka fascinerande släkthistorier

Hos Ancestry kan du också få tillgång till världens största online-gemenskap för släktforskning, med flera miljoner släktträd och mer än 20 miljarder uppgifter ur historiska dokument.

– Ditt resultat är den perfekta starten för att fortsätta att släktforska. Många gånger kan man upptäcka fascinerande släkthistorier, avslutar Brad Argent.

JUST NU: Släktforska online, testa gratis i 14 dagar med Ancestry

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio och Ancestry och ej en artikel av Hälsoliv

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer