Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Innehåll från Ancestry

Det här kan ditt saliv avslöja om dig

Att DNA-testa sig för att spåra sitt förflutna har blivit populärt.
Men vad får man egentligen veta?
– De flesta upptäcker släktingar de inte visste fanns, berättar Brad Argent, talesperson på Ancestry.

Beställ här: Gör ett DNA-test

Du spottar i en tub och skickar salivprovet på posten.
Sedan analyseras ditt DNA i ett lab i USA – och världen blir plötsligt större. Du får veta från vilka platser du härstammar, och kan upptäcka nya släktingar.

Du får en lista med matchningar

Cirka 15 miljoner personer runtom i världen har hittills gjort Ancestrys DNA-test. Gör du testet matchas dina gener mot dessa 15 miljoner genuppsättningar – och du får en lista med personer du hänger ihop med genetiskt.

– Det kan handla om flera tusen personer, men du kan enkelt se vilka som är närmast släkt, säger Brad Argent, talesperson för Ancestry som är världsledande inom DNA-tester för släktforskning.

– De allra flesta matchas mot åtminstone fem-männingar: ni härstammar från samma person fem generationer tillbaka. Men det händer att folk hittar nya kusiner och till och med syskon.

Ovanligt vara 100-procentigt svensk

DNA-testet ger dig också en djupdykning i din historia upp till 1000 år tillbaka i tiden: Du får en procentuell nedbrytning av din genetiska bakgrund. Kanske är du 41 procent svensk, 17 procent tysk, 8 procent italiensk och så vidare.
Sverige har i alla tider präglats av olika folkströmningar, och det är ytterst ovanligt att någon är 100 procent svensk.
Att göra ett DNA-test är en spännande start, menar Brad Argent:

– Via Ancestry kan du sedan bygga ditt släktträd online, och dela det med andra som bygger sina träd. Själv hittade jag en ny kusin i USA, jag hade ingen aning om att jag hade släkt där.

Gamla kyrkoböcker kan ge svar

När Ancestry får ny information om dina släktingar får du tips om det online, om du släktforskar med Ancestry.

– Du får också tillgång till uppgifter från svenska kyrkoböcker och husförhörslängder via Ancestrys webb. Om du har släktingar som emigrerade kan du hitta mer information om dem i 20 miljarder uppgifter ur historiska dokument från hela världen – en fantastisk databank av människoöden, säger Brad Argent.

JUST NU: Släktforska online, testa gratis i 14 dagar med Ancestry

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio och Ancestry och ej en artikel av Hälsoliv