ANNONS

Innehåll från Alcon

Så överlever du pollensäsongen

Ögonen är röda och svullna, det kliar och rinner i näsan.

Det är pollen i luften.

Såhär gör du för att överleva årets pollensäsong, utan torra och svidande ögon.

EXTERN LÄNK: Slipp torra ögon i vår – hitta lindringen här! 

Kanske känner du igen symptomen från tidigare år. Kanske är det helt nytt för dig. Men cirka 30 procent av oss svenskar lider av någon form av pollenallergi. 

Symptomen är bland annat torra, rinnande eller svidande ögon, att det kliar i näsa eller hals, nysningar, trötthet, svullna ögon och huvudvärk. Pollensäsongen drar igång redan i februari och kan hålla på till september. 

Det betyder dock inte att du är allergisk hela säsongen, eftersom det är olika typer av pollen som är aktiva och blommar ut. De pollensorter som ger allergi kommer framför allt från lövträd, men också gräs och gråbo. 

Lindra besvären – det finns hjälp

Ögonen är ett av de vanligaste problemområdena vid pollenallergi. Dels för att ögonen ofta blir torra, rinniga eller svullna, men också eftersom antihistaminet du tar mot allergin bidrar till att ögonen blir torra. Smörjande ögondroppar kan lindra besvären. 

Torra ögon beror på att ögonen inte kan producera tillräckligt med tårvätska, att tårvätskan avdunstar för fort eller att de inte har tillräckligt med lipider (fett). 

Ögat skyddas av en tunn tårfilm, som både smörjer och ser till att smuts och annat inte kan komma in. Tårfilmen kan påverkas av till exempel allergimedicin men också av ålder, hormonbalansen, att du sitter mycket framför datorn med mera. 

Det är då du upplever irritation.

EXTERN LÄNK: Ögondropparna som smörjer och lindrar hittar du här 

Torra ögon kan ge olika typer av symptom. Vanligt är att ögonen rinner eller att det svider, det kan också kännas som att det bränns, att du har grus i ögonen, eller att ögonen är så torra att du behöver blinka ofta för att inte synen ska bli suddig. 

Ta dig igenom pollensäsongen lättare genom att förebygga: 

- Vädra bara tidigt på morgonen eller sent på kvällen/natten när pollenhalten är lägre. Du kan också skaffa ett pollennät till fönstret. 

- Ha alltid ögondroppar nära till hands. Droppa 1-2 droppar vid behov.

- Duscha alltid innan du ska gå och lägga dig för att inte pollen ska följa med in i sängkläderna. 

- Häng inte ut kläder på tork utomhus. 

- Våttorka golv och ytor inomhus oftare under pollensäsongen. 

- Investera i en luftrenare. 

- Skölj näsan med vatten varje dag. 

Det här är Systane® COMPLETE

Systane® COMPLETE smörjande ögondroppar ger optimal lindring för alla typer av torra ögon, i upp till åtta timmar. Dropparna ger fukt och lipider till ögats tårfilm, vilket gör att de återfuktar och dämpar symptomen på torra ögon. Droppa 1-2 droppar i varje öga vid behov. 

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Alcon och ej en artikel av Hälsoliv

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!