Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 24 maj 2013 15:07

Bra mat för en löpare – så ­behöver du äta

Grönsaker innehåller väldigt mycket bra saker.

Grönsaker innehåller väldigt mycket bra saker.

Foto: Maryna Velychko

Kost och prestation hänger ihop.

Och det finns en tumregel att hålla för att må bra och orka prestera - ät varierad mat med bra råvaror.

– I rena råvaror finns alla vitaminer, mineraler och andra näringsämnen vi behöver. Processar vi ­maten för mycket så ­försvinner näring på vägen, förklarar näringsfysiologen ­Kristina Andersson.

När du springer gör kroppen av med energi. För att träningen ska ge effekt, och för att du ska förbättra dig är det viktigt att äta.

- Vad du ska äta bestäms inte enbart utifrån vilken träningsform du utövar. En del löptränar för att gå ner i vikt, andra för att bli snabbare. Det är målet som styr hur du ska tänka, säger Kristina ­Andersson, näringsfysiolog som är aktuell med boken "Äta, träna, leva", som hon skrivit tillsammans med Erika Kits Gölevik, personlig tränare och ­journalist.

Kolhydrater är kroppens bränsle. Genom att äta långsamma kolhydrater håller sig blodsockret på en jämnare nivå.

Bra byggstenar

- I grunden använder kroppen fett och kolhydrater som energikälla. Ju högre intensitet vi har på träningen, desto mer går vi över till att använda kolhydrater.

För de allra flesta handlar det om att äta bra och vettig mat, gärna lagad från grunden.

- Då får du i dig bra bygg­stenar: kolhydrater, fett, ­protein, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Om du ­redan äter bra är det träningen, inte maten, som kommer göra dig snabbare och ­uthålligare.

Är du kvinna är det viktigt att ha koll på sitt järnvärde.

- Den som misstänker ­järnbrist ska kolla upp sitt järnvärde. Är det för lågt ska man göra något åt det. Annars får man i sig det järn man behöver genom kosten.

Relaterat