Foto: Jupiter Images

Yr i huvudet? Så botar du din yrsel

Yr i huvudet? Använd Epleys manöver för att bota din yrsel. Om du lutar huvudet bakåt åt höger, och det snurrar till, då har kristallerna lossnat i höger öra. Motsvarande gäller för vänster öra. Manövern ger oftast snabb effekt.

Allra bäst är om manövern utförs av en kunnig behandlare som samtidigt kan övervaka effekterna med hjälp av en ögonrörelseutrustning. Diskutera därför med yrselkunnig läkare innan du utför övningarna.

UTGÅNGSPOSITION:
Sitt i sängen eller på en brits och vrid huvudet 45 grader åt höger.

ANDRA POSITION:
Ligg bakåt med huvudet vridet 45 grader åt höger så att huvudet kan hänga bakåt exempelvis över en sängkant. Om det finns lösa partiklar i höger bakre båggång, kommer denna position ge upphov till yrsel i 5 till 10 sekunder. Men lugn, det är ju den som nu ska behandlas. Ligg kvar en minut i denna position.

TREDJE POSITION:

Vrid sakta huvudet, fortfarande hängande bakåt, så att huvudet nu hålls 45 grader åt vänster. Även i denna position kan kortvarig yrsel förekomma. Ligg kvar en minut.

FJÄRDE POSITION:
Vrid nu hela kroppen så att du ligger på vänster axel och vrider ned huvudet snett ned i golvet, så att näsan pekar mot 135 grader. Ligg kvar en minut.

UPPSITTNING:
Behåll huvudet vridet på detta sätt och sitt upp. Bocka huvudet något framåt efter uppsittningen. Efter manövern kan övergående ostadighetskänsla förekomma.

Källa: Christian Geisler, öronläkare med särskild inriktning yrselsjukdomar på Yrselcenter Stockholm.

LÄS MER HÄR! (HÖGER ÖRA) (extern länk)
LÄS MER HÄR! (VÄNSTER ÖRA) (extern länk)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!