Borsta tänderna så lever du längre

Att borsta tänderna morgon och kväll kan rädda ditt liv. 

11 000 personer har studerats och resultatet är entydigt. 

- Våra resultat bekräftar och styrker kopplingen mellan munhygien och risken för hjärtsjukdom, säger professor Richard Watt till Daily Mail.

Thérèse Bilby

För första gången kan forskare se ett direkt samband mellan hjärtproblem och hur ofta man borstar tänderna, skriver Daily Mail.

 I en ny studie vid University College London deltog 11 000 personer med en genomsnittsålder på 50 år. Där såg man att risken för hjärtsjukdom ökade med hela 70 procent för de som misskötte gaddarna. 

170 dog

 

 Deltagarna tillfrågades hur ofta de gick till tandläkaren och hur ofta de borstade tänderna. Sex av tio besökte tandläkaren en gång i halvåret och 70 procent sa att de borstade tänderna två gånger om dagen. 

 Under följande åtta år drabbades 555 av allvarliga hjärtproblem, varav 170 avled. Experterna kom fram till att de som sällan eller aldrig borstade tänderna hade 70 procents högre risk att drabbas - även om man räknade in faktorer som övervikt och rökning. 

Bakterier

 

 Sedan tidigare är det välkänt att blödande tandkött och dålig munhygien kan göra att 700 olika typer av bakterier kan komma in i blodomloppet. Bakterierna kan aktivera immunsystemet, inflammera och förtränga blodådrorna och därmed öka risken för hjärtproblem, oavsett hur frisk personen är i övrigt.