Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 14 mar 2011 15:10

Uppdaterad 14 mar 2011 15:24

Borsta tänderna - och lev längre

TÄNK PÅ MELLANRUMMEN!
Det räcker inte att bara borsta tänderna, du måste göra rent mellan tänderna också.

TÄNK PÅ MELLANRUMMEN! Det räcker inte att bara borsta tänderna, du måste göra rent mellan tänderna också.

Foto: Christopher Robbins

Ta hand om dina tänder så lever du längre. Bakterier i munnen kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom, men med enkla vanor håller du dem borta.
Du har massvis av bakterier i din mun som kan skapa infektioner som i sin tur gör att ditt tandkött blir inflammerat. Du riskerar att drabbas av tandlossning men också allvarliga sjukdomar som diabetes, hjärt- kärlsjukdom och lunginflammation.

– Kroniska infektioner i munnen kan ge dig tandköttsinflammation. Det kan du ha oupptäckt i flera år och under tiden läcker det ut bakterier till blodet i hela kroppen, säger Björn Klinge, professor och övertandläkare vid Karolinska institutet.

Leder till sjukdomar

Han menar att vi borde börja ta munhälsan på större allvar eftersom senare års forskning har visat på flera kopplingar mellan bakterier i munnen och sjukdomar i resten av kroppen.
I din kropp kan bakterier och inflammationsceller ställa till stor skada. Några bakterier har visat sig vara speciellt dåliga. De kan sätta sig på artärernas insida och bidra till åderförfettning.

– Åderförfettning beror inte bara på kolesterol och fett som man tidigare trott. Det påverkas också av inflammationer i kroppen. Det är välkänt att munhälsan kan försämras av diabetes, men det omvända verkar också gälla. Inflammation i munnen tar nämligen energi från kroppen och påverkar blodsockret.

Hos gravida kan inflammationer i munnen bidra till graviditetskomplikationer och hos äldre kan det bidra till lunginflammation. Det bästa skyddet mot tandköttsinflammation är att alltid ta hand om sina tänder. Har du väl förlorat vävnad i munnen så kommer den inte tillbaka. Om du får en kronisk inflammation så reagerar kroppen med en slags bortstötning.

Sluta rökaBjörn Klinge, övertandläkare på Karolinska. Foto: Krister Larsson

Det är viktigt att du går till tandläkaren varje eller vartannat år, om du börjar få problem kan det upptäckas i god tid. Att sluta röka är också bra, rökning är en av de största riskfaktorerna för tandlossningssjukdomar. Annars är normal rengöring det bästa skyddet.
- Borsta tänderna morgon och kväll med en tandkräm med fluor. Men det gör bara rent på insidan och utsidan av tänderna, därför ska du också använda tandtråd eller tandstickor, säger Björn Klinge.