Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 13 feb 2016 08:51

Börje och Birgitta har bevarat kärlek – i 55 år

Birgitta och Börje Ahlstedt firar alltid sina bröllopsdagar och uppvaktar gärna varandra med någon liten blomma eller flaska vin.

Birgitta och Börje Ahlstedt firar alltid sina bröllopsdagar och uppvaktar gärna varandra med någon liten blomma eller flaska vin.

Foto: Anna Bergkvist

De skulle gå på dubbeldejt med sina respektive - men de andra dök aldrig upp.

Då började Börje och Birgitta Ahlstedt dansa med varandra och 55 år senare är de fortfarande ett par.

– Det gäller att prata, prata, prata, fortsätta att se varandra djupt i ögonen och komma ihåg hur viktigt det är med beröring, säger makarna.

Det var inte givet att Börje och Birgitta skulle bli ihop. Att de överhuvudtaget träffades den där sommardagen 1961 var för att de skulle på dans på Skansen med var sin annan partner. Då de två andra personerna - som var vänner - i sista stund fick förhinder bestämde sig Birgitta och Börje för att ta sig en svängom ändå.

– Det var Thore Erlings orkester som spelade och vi dansade flera danser. Jag föll genast för Birgittas varma utstrålning, minns Börje.

Olika bakgrunder

Mannen och kvinnan som Birgitta respektive Börje egentligen skulle ha gått på dejt med kände sig måhända lite snopna.

– Men vi brukar skoja om att den som inte kommer får skylla sig själv, säger Börje.

Birgitta, som senare skulle utbilda sig till tandsköterska, var direktörsdotter från Djursholm, medan Börjes pappa var förtidspensionerad byggarbetare. Börje hade ännu inte lyckats komma in på Dramatens elevskola och i början märktes det ibland att han och Birgitta hade olika bakgrund.

– Jag tyckte om poesi redan då och bad vid något tillfälle Birgittas föräldrar att släcka ner i Djursholmsvillan så att jag kunde deklamera en dikt i mörkret. När de tände igen sade Birgittas pappa kortfattat att han skulle gå ut med hunden. Men vår kärlek övervann alla de där olikheterna och Birgittas föräldrar såg det viktigaste, nämligen att Birgitta mådde bra, säger Börje.

"Stundtals rätt jobbigt"

I sin självbiografi "Från min loge på Dramaten" beskriver Börje Ahlstedt hur arbetet efter det stora genombrottet tillsammans med Lena Nyman i Vilgot Sjömans film "Jag är nyfiken - gul" 1967 slukade allt mer av hans tid.

– Börje spelade teater och filmade och var borta mycket. Det var stundvis rätt jobbigt att vara ensam med ansvar för barn och hushåll och jag jobbade deltid för att få ihop tillvaron, men det gick. Och på somrarna kunde vi ofta ha långledigt tillsammans och vara på landet, säger Birgitta.

Tillbringar all tid tillsammans

Sedan bägge gått i pension tillbringar de i princip all ledig tid tillsammans. De promenerar med hunden Diesel, går på bio och teater och reser. I vår ska paret till Göteborg, delta i "Fångarna på fortet" i Frankrike och låna ett hus av kompisar i Spanien.

– Grundknepet är att stänga av tv:n om kvällarna och göra något vettigt av relationen. Vi sitter och pratar, ringer våra barn, tar en promenad, ser varandra djupt i ögonen eller lägger oss och kramas, säger Börje.